Nagrada Matice srpske Draganu Stojanoviću za Tamnu Pučinu

Tamna Pučina

Nagrada Matice srpske Draganu Stojanoviću za TAMNU PUČINU

Dragan Stojanović je za roman TAMNA PUČINA, u izdanju Doma kulture „Studentski grad” dobio nagradu „Beskrajni plavi krug”, koju dodeljuje Matica srpska za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku, izmedju 1. novembra 2019. i 1. novembra 2020. godine u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo.
U obrazloženju žirija, u sastavu Aleksandar Jovanović (predsednik), Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić, stoji:

„U nagrađenom romanu prati se sudbina glavnog junaka i njegove porodice od proleća 1914. do 10. aprila 1941. godine. U pripovednom toku, kroz neku vrstu unutrašnjeg monologa, ukrštaju se slike društvenog i političkog života srpske prestonice, likovi i sudbine žena, ispitivanje delovanja zla i dobra u metežnom vremenu, a sve je snažno osenčeno otvorenom ili prikrivenom književnom i kulturnom podlogom. Stojanovićeva knjiga ima složenu strukturu, čemu doprinose i lajtmotivi, kojima se otvaraju pitanja o istoriji i sugeriše vera u umetnost.”

U užem izboru za nagradu bili su romani: „Izbledele duše” Mladena Jakovljevića, „Velelepota sekunde: roman sa akrostihom” Nenada Gugla i „Sloboda govora” Vladana Matijevića.

Nagrada će biti dodeljena tokom manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog” (27. i 28.11) u Novom Sadu, u SNP-u.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.