Monodrama „Bravo za klovna” u Narodnom pozorištuMonodrama „Bravo za klovna” u Narodnom pozorištu

Monodrama „Bravo za klovna”, autorski projekat prvakinje Drame Narodnog pozorišta u Subotici Minje Peković, nastala po motivima njenih dnevnika koje je vodila tokom lečenja od karcinoma 2020. godine, gostovaće 2. februara (20.30), na Sceni „Raša Plaović”.

Kroz predstavu koja svesno izbegava jednostavne žanrovske odrednice, a koja kroz cirkuske elemente vešto prepliće komediju i dramu, publika dobija uvid u lični doživljaj osobe koja prolazi kroz sve segmente terapije.

Otvoreno govoreći o preispitivanju dosadašnjih postupaka, odnosa prema svetu i ljudima oko nje, načina na koji je do sada reagovala na „stvarnost”, preispitivanju prioriteta, poimanju vere i ozbiljnosti u tretiranju svog mentalnog zdravlja, Minja Peković predstavom „Bravo za klovna” otvara pitanja za svakog pojedinca u publici. Sva ta pitanja u ovoj snažnoj i jedinstvenoj predstavi, na kraju nam donose katarzu, ali i novu snagu, veru i optimizam.

Uz Minju Peković, na sceni je tokom predstave i muzičar Miroslav Idić (korepetitor i aranžer) koji priču prati zvukom harmonike kao što je tokom terapija Minji potporu pružala muzika i životna priča legendarne Edit Pjaf, koja je u nekim segmentima i inspiracija za ovu predstavu.

U autorskom timu su i Marija Kalabić (scenograf), Marko Marosiuk (kostimograf) i Nikola Marinkov (dizajner svetla).