Moj otac Vuk Karadžić

Vuk Karadžić

Novi multimedijalni program u Muzeju Vuka i Dositeja

Povodom dvesta godina od prvog Vukovog izdanja „Srpskog rečnika“ i obeležavanja godišnjice rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu pripremio je multimedijalni program „Moj otac Vuk Karadžić“.

Zanimljiv multimedijalni program održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja. Zgrada Muzeja je jedno vreme bila sedište nekadašnje Velike škole, prve srpske prosvetne ustanove namenjene višem obrazovanju koju je osnovao Dositej Obradović, a Vuk Stefanović Karadžić bio đak prve generacije. Kostimirana glumica Ljiljana Jakšić u ulozi Mine Karadžić prisutnima pripoveda emotivnu biografsku priču o životu porodice Vuka Stefanovića Karadžića.

Ovo je sentimentalna životna ispovest Vukove ćerke o zanimljivostima iz privatnog života, porodičnim teškoćama i nemaštini u kojima je njen otac stvarao, kao i o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su ga okruživale. Program, obogaćen prikazivanjem dokumentarnog materijala, porodičnih fotografija i taktovima starogradskih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Mina pripoveda, a savremeni audio-vizelni efekti oživljavaju prostor starog zdanja. Na samom kraju svog nastupa, glumica prisutnima za uspomenu deli promotivni materijal u obliku lepeze. Po završenom programu posetioci će moći da obiđu stalnu muzejsku postavku i pogledaju Vukove i Minine lične predmete, porodično stablo i fotografije porodice Karadžić.

Ovaj muzejski multimedijalni program u trajanju od 40 minuta izvodi se na srpskom jeziku svake druge nedelje. Zbog ograničenog broja mesta (30 po terminu), neophodno je doći najmanje 10 minuta pre početka. Ulaznice se, po ceni od 400 dinara, mogu kupiti na blagajni Muzeja Vuka i Dositeja i u Turističkom informativnom centru u Knez Mihailovoj 5.

Program „Moj otac Vuk Karadžić“ će obogatiti sveukupnu kulturno-turističku ponudu Beograda, i kao takav postaće sastavni deo njegove promocije u kampanji Go Belgrade u 2018. godini i to u sledećim destinacijama: Beču, Sankt Petersburugu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu i Banja Luci.

Program realizuju Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu i Udruženje KulTurNet zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Promocija programa – Turistička organizacija Beograda.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *