Moj izbor 2016

Moj izbor – Oskar potrošača

U sredu, 17. februara, počinje prvi krug glasanja za najprestižniju nagradu potrošača u Srbiji – „Moj izbor 2016“.

Priznanje „Moj izbor“ je prepoznatljivo po tome što se dodeljuje isključivo na osnovu glasova potrošača.

Ove godine, u konkurenciji za nagradu će se naći čak 565 domaćih proizvoda i brendova u 19 kategorija, a glasanje će biti organizovano u dva kruga. U prvom krugu će glasati korisnici interneta, a brendovi sa najvećim brojem glasova će se plasirati u finale, gde će ih, u svakoj kategoriji, čekati po pet najbolje plasiranih brendova iz prošlogodišnje akcije. Finalno glasanje će biti obavljeno na terenu, u supermarketima, u 12 gradova Srbije.

Akciju „Moj izbor“ po šesti put organizuje udruženje „Moja Srbija“ uz podršku Grada Beograda i Privredne komore Beograda, u cilju podsticanja razvoja domaće proizvodnje i poboljšanja kvalliteta robe i usluga u Srbiji.

Priznanje “Moj izbor” je jedino priznanje u Srbiji koje se dodeljuje isključivo na osnovu glasova potrošača. Osnovni uslov da neki proizvod bude nominovan jeste da je domaćeg porekla, bez obzira na strukturu vlasništva firme koja ga proizvodi. Izuzetno, za ovo priznanje se mogu nominovati i strani proizvodi i brendovi, ukoliko poslovanje njihovih kompanija odlikuju značajne investicije u Srbiji, visoka društvena odgovornost i slično.

Da bismo stekli uvid u mišljenje potrošača, naš tim će obići Srbiju. Zahvaljujući kompaniji Delhaize Serbia (Delez Srbija), koja nam je omogućila anketiranje u Maxi supermarketima, dobićemo stavove velikog broja kupaca, na osnovu kojih ćemo dodeliti priznanja “Moj izbor 2016″.

Istraživanje “Moj izbor 2016” se vrši u 12 gradova Srbije, na reprezentativnom uzorku kupaca. Ukrštanjem podataka o strukturi subpopulacije potrošača i zvaničnih statističkih podataka o strukturi i raspodeli stanovništva Srbije, formiran je stratifikovani uzorak od 2.000 ispitanika u kome su bitne osobine i atributi uzorka pažljivo usklađeni sa karakteristikama kupaca u Srbiji. Anketiranje obavlja tim obučenih i iskusnih anketara udruženja “Moja Srbija”. U proces istraživanja nisu uključeni nepoznati volonteri. Anketiranje se vrši u Maxi supermarketima i u njemu učestvuju oni građani koji su obavili kupovinu. Prosečno popunjavanje ankete traje oko 10 minuta, a svaki učesnik, nakon glasanja, dobija odgovarajući poklon.

Svečana dodela priznanja “Moj izbor 2016” će biti objavljena u Svečanoj sali Skupštine Beograda, početkom juna ove godine.