Moja Srbija

Etnografski muzej

Pokloni i otkupi Etnografskog muzeja u Beogradu 2014-2019. Lične istorije – zajedničko nasleđe

Izložba „Pokloni i otkupi Etnografskog muzeja u Beogradu 2014-2019. Lične istorije – zajedničko nasleđe” biće otvorena onlajn 18. avgusta u 13 sati na Fejsbuk stranici Muzeja – Etnografski muzej u Beogradu – Ethnographic museum in Belgrade.

Autori izložbe su Ivan Maksimović i Maša Peruničić.

Izložba „Pokloni i otkupi Etnografskog muzeja u Beogradu 2014-2019. Lične istorije – zajedničko nasleđe” predstavlja uvid u odabrane predmete kojima su u periodu od 2014. do 2019. godine dopunjene zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu. Povod za nastanak izložbe jeste želja da se ukaže na kontinuiran i sistematičan rad na popunjavanju muzejskog fonda i pokaže da Etnografski muzej živi i raste zahvaljujući zajednici koja ga obogaćuje osnovnim materijalom za rad – predmetima.

Od preko 1000 predmeta kojima je muzejski fond u proteklih šest godina dopunjen, odabrani su oni koji zahvaljujući bogatom istorijatu ili specifičnom načinu upotrebe omogućuju sveobuhvatan pregled epohe u kojoj su nastali i bili korišćeni. Time je dat doprinos razumevanju društvene istorije ovih prostora pravljenjem mesta za lične i lokalizovane priče, odnosno mikro istorije.

Još jedan aspekt je bio podsticajan za ovakav koncept izložbe. Etnografski predmeti su neizbežno lični, bilo da je reč o prozaičnim stvarima, ili o onima koje se pred oči drugih iznose samo u posebnim prilikama. Svaki od tih predmeta se vezuje uz smeh i suze, bes i radost, ljubav i mržnju. Zbog toga Muzej posebnu zahvalnost duguje onima koji su se odvažili da lične predmete i priče podele s drugima i omoguće nam da uvidom u njihove živote, po ko zna koji put, rekonstruišemo život prošlih vremena.

Organizatori vas pozivaju da do novembra 2020. godine posetite izložbu i da u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije u cilju suzbijanja širenja virusne zaraze KOVID-19, tokom boravka u svim izložbenim prostorima Muzeja pravilno koristite zaštitne maske i da poštujete rastojanje prilikom kretanja od najmanje dva metra.