Etnografski muzej

Leto u Etnografskom

Etnografski muzej predstavlja sadržajan i atraktivan program za svoje sugrađane i strane posetioce u avgustu i septembru 2023. godine

Primenom inovativnih rešenja, Etnografski muzej otvara prvu izložbu koja se gleda kroz naočare u boji – Čitanje boja, autorke Marine Cvetković. Ovom izložbom pokreću se najvažnija globalna pitanja i skreće se pažnja na probleme zagađenja životne sredine, ali i na perspektive održivog razvoja i cirkularne ekonomije. Postavka uvodi posetioce u potpun doživljaj simbolike boja poigravajući se sa njihovom vizuelnom percepcijom.

Dan Etnografskog muzeja, 20. septembar, biće obeležen premijernim predstavljanjem neuobičajene i intrigantne izložbe Strah od smrti: Razotkrivanje, autora Saše SrećkovićaUz predmete iz srpske, vlaške i meksičke tradicije, posetiocima će, na dramatičan način, biti otkriveno kako se odnos prema smrti menjao kroz prostor i vreme i kako smo kao društvo dekonstruisali i banalizovali strah od smrti u svakodnevnom govoru.

Ljubitelji filma redovni su posetioci Etnografskog muzeja – jedinog muzeja u Beogradu koji ima svoj bioskop. Za celokupnu javnost zainteresovanu za najrazličitije ritualne prakse, radnje, i verovanja, 29. septembra, Muzej otvara prestižni Internacionalni festival etnološkog filma, na kojem će do 5. oktobra biti prikazani najbolji filmovi inostrane i domaće produkcije, sa naročitim osvrtom na studentski film. Posebnu selekciju posvećenu romskom filmu publika će moći da vidi 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će kao celina biti predstavljeno pet filmskih ostvarenja o romskoj kulturi i životu njenih nosilaca.

Podsetimo, radno vreme Muzeja je od 9 do 13 časova, i od 18 do 22 časa, svakog dana osim srede.