Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića otvoren je 5. maja u Jugoslovenskoj kinoteci. Posetioci Uzun Mirkove 1. od sada će imati prilike da vide mnoge nagrade i diplome koje je naš poznati glumački i bračni par stekao tokom svog rada, a biće prikazane i fotografije i posebno zanimljivi lični predmeti iz njihovih života, poput haljine koju je Milena Dravić nosila prilikom primanja glumačke nagrade u Kanu 1980. godine.

Na otvaranju Legata u društvu mnogobrojnih kolega, prijatelja i poštovalaca, prisutnima se obratila Milena Dravić, koja je tom prilikom govorila o svim usponima i padovima, izazovima i dilemama koje je imala tokom svoje dugogodišnje karijere. Izdvojila je kako je ponosna na svoj rad i rad svog supruga, na sva priznanja koja su dobili, a posebno na ljubav koju im je pružila publika.

„Ponosna sam na Draganov i na svoj rad, na sve ljude bez kojih ne bih postojala. Mislim i na publiku i na vas prisutne. Vi ste deo ovog Legata, jer gde bih bila bez vas.”, naglasila je glumica.

Spomenula je da su im sticajem okolnosti određene nagrade nestale i da joj je najteže palo što je među njima bilo i priznanje za film „Prekobrojna” (1962), jer ju je upravo taj film „lansirao” kao glumicu.

Osvrnula se, takođe, i na odluku da pored brojnih ponuda za angažmane u inostranstvu, ipak ostane u Srbiji, jer je, kako kaže, tada i u svojoj domovini imala prilike da igra i u pozorištu i na filmu i da se pojavljuje u okvirima televizijskih projekata. Sagledavši kako je glumački poziv izgledao nekada i ono sa čime se mladi glumci susreću sada, rekla je:

„Gledajući mladi svet koji danas radi filmove i koji se muči i trudi, stičem osećaj da i njima treba prostor koji smo mi nekada imali, a koji se nama tada činio malim. Nadam se da će se sve više susretati i da će saradnji biti što više.”

Tokom otvaranja Legata, reditelj Stefan Arsenijević istakao je da Milena Dravić pleni kako talentom, tako i lepotom i šarmom od svog prvog filma „Vrata ostaju otvorena” (1959), pa sve do danas. Posebno se osvrnuo na ljubav koju su delili Milena i Dragan kako privatno, tako i profe-sionalno, i naglasio da će u našem kolektivnom sećanju oni uvek ostati zajedno obraz uz obraz.

Nakon obilaska Legata, publika je imala priliku da pogleda film „Rondo”, u kom je Milena Dravić odigrala još jednu od svojih izuzetnih uloga.

Foto: Wikimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *