Zašto ne treba da budete savršen roditelj

Kreativni centar: Zašto ne treba da budete savršen roditelj

Kao što ne postoji savršen lekar, suprug, prijateljica, ne postoji ni savršen roditelj. Sve što je potrebno detetu jeste roditelj koji čini najbolje što može. Ništa više od toga – Nevena Lovrinčević

Zašto ne treba da budete savršen roditelj naziv je novog priručnika Nevene Lovrinčević, psihologa i autora nekoliko korisnih knjiga namenjenih roditeljima u izdanju Kreativnog centra.

U najnovijoj knjizi Zašto ne treba da budete savršen roditelj govori se o izazovima savremenog roditeljstva. Kroz nekoliko poglavlja (Moje dete je izuzetno; Učiteljica je nepravedna; Stvarno nemam vremena; Ne želim da sputavam detetovu ličnost; Sve je pod kontrolom i drugi) autorka Nevena Lovrinčević govori o najčešćim dilemama roditelja koji danas vaspitavaju decu – kako pronaći pravu meru između sputavanja i slobode, koje su posledice insistiranja na uspehu po svaku cenu, na koji se način uhvatiti ukoštac sa ulogom društvenih mreža u životu dece i mnogim drugim.

Naravno, nisu savremeni roditelji prvi koji se suočavaju s dile­mama. Svaka generacija ima svoje izazove. Prethod­ne generacije roditelja preispitivale su pristupe koji su u njihovo vre­me bili aktuelni: Pusti ga da plače; Batina je iz raja izašla; Deca se maženjem kvare; Ne treba hvaliti dete; Dečaci ne plaču… Kakvi god da su izazovi roditeljstva u vremenu u kojem vaspitavamo decu, autorka smatra da će svakom roditelju od pomoći biti fleksibilnost, preispitivanje i odustajanje od ideje da se u roditeljstvu mora dostići savršenstvo.

„Šta god da uradite, ma kako se trudili i osmišljavali pristup, koliko god bili posvećeni, veoma je moguće da ćete u nekom trenutku doživeti šok i razočaranje i zapitati se: Kakav sam ja to roditelj kad mi se ovo dešava? A to pitanje znači samo jedno – dobro došli u svet roditelj­stva! Čestitamo! Vi ste upravo u situaciji u kojoj se svi roditelji nađu – da nekad nemaju pojma ni šta rade, ni šta treba da rade, ni kako su se našli tu gde su. Jednostavno: ništa im nije jasno!”, ističe autorka u uvodu priručnika. Prema njenim rečima, ova knjiga nije za one koji žele da postanu savršeni roditelji – jer roditelj koji ne pravi greške ne postoji – već za one koji žele da neka svoja uverenja i ponašanje preispitaju kako bi za izazove roditeljstva pronašli prava rešenja i svoj odnos s detetom učinili funkcionalnijim.

 „Odustanite na vreme od savršenstva. Nemojte da vam u jurenju nečega što je nedostižno promaknu stvari koje su zaista važne: da pratite svoje dete, da ga podržavate, podstičete, da neki put i podviknete, da se mazite s detetom i uživate u jednoj od najlepših uloga svog života”, poručuje autorka Nevena Lovrinčević.

Nevena Lovrinčević diplomirala je na Odseku za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom 30 godina kliničke prakse radila je s decom i mladima, baveći se prvenstveno psihodijagnostikom, poremećajima spavanja i prevencijom emocionalnih poremećaja i poremećaja ponašanja.

Osnivač je Centra za psihološku edukaciju i autorka i voditeljka više akreditovanih seminara namenjenih vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima. Cilj tih seminara jesu razvoj i jačanje socijalnih i emocionalnih kompetencija onih što neposredno rade s decom, i to u pravcu efikasnijeg pedagoškog pristupa, pristupa koji doprinosi uravnoteženijem, zdravijem i srećnijem razvoju dece.

U izdanju Kreativnog centra objavljeno je devet knjiga Nevene Lovrinčević: osam priručnika za roditelje (Naučite dete da spava, Klopke za roditelje, Disciplina bez batina, Naučite da se ljutite, Ko je gazda u vašoj kući, Težim putem do roditeljstva, Noćno mokrenje i Zašto ne treba da budete savršen roditelj) i jedan priručnik namenjen vaspitačima (Efikasna komunikacija u vrtiću).

U svim svojim knjigama autorka se čitaocima obraća na nepretenciozan, pragmatičan i jednostavan način, a saveti koje daje jasni su, primenljivi i zasnovani na proverenim informacijama. Veruje da vaspitavanju dece treba pristupiti s radošću i opušteno, primenjujući dva osnovna principa: bezuslovnu ljubav, s jedne, i jasno postavljanje granica, s druge strane.

Njene knjige prevedene su na nekoliko jezika: kineski, hrvatski, indonežanski, španski, ukrajinski, ruski i makedonski.