Ušlo kuče u sanduče

Kreativni centar: Ušlo kuče u sanduče

U izdanju Kreativnog centra objavljena je nova slikovnica u stihu Ušlo kuče u sanduče Peđe Trajkovića, našeg poznatog pesnika, satiričara, dramskog pisca, prevodioca. Knjiga je namenjena deci u uzrastu od tri do sedam godina, a napisana je sa idejom da se kroz zanimljive jezičke igre podstakne razvoj govornih veština kod dece.

Zanimljiv poetski izraz u ovoj knjizi ogleda se u vrlo zabavnom postupku gomilanja glasova, oblika reči, stihova i likova. Učenje pravilnog izgovora glasa č motivisano je upotrebom reči poput luče, guguče, sanduče, slonče, balonče. Ponavljanju istih oblika u pesmi Ušlo kuče u sanduče pridružene su i druge jezičke igre, koje mogu poslužiti za vežbanje memorije i učenje pravilnog izgovora glasova. U pesmi Leti slonče kô balonče svaka imenica je građena na isti način: šampionče, vasionče, kombinezonče, saksofonče, što čini da ono o čemu se govori izgleda simpatično budući da je reč o izrazima koje koristimo od milja.

 „Rima u ovim pesmama, zbog velikog broja kratkih sličnih reči, stvara utisak beskrajnog kruga, gde je najvažniji ritam, pa ih je izuzetno zabavno recitovati. Vešt ’reditelj’ može ih s decom izvesti na mnogo različitih načina, menjajući glasove i koristeći i horsko recitovanje. Ako to izvođenje prate prave ili improvizovane udaraljke ili ako se doda neka melodija, onda sve postaje veoma atraktivno. Te pričalice-brzalice moja su omiljena forma i beskrajno se zabavljam dok ih pišem. U stvari, zabavljam se šta god da pišem”, ističe autor Peđa Trajković.

Sanduče iz pesme po kojoj je knjiga dobila naziv postaje utočište različitim životinjama koje se u njemu, jedna po jedna, skupljaju zbog potrebe za komforom, skrovištem, zaklonom ili društvom. Tako se u sanduče postepeno useljavaju jedno kuče, mače, meče, pače i (zamalo) ptiče, a njihov zajednički život predstavljen je ilustracijama koje na duhovit način prikazuju gužvu i nedostatak prostora u novom domu. Posebno su zanimljive suptilne promene u odnosima među stanarima i njihovi pokušaji da se uklanjanjem pregrada između sandučića stvori više zajedničkog prostora za sve. Zajedništvo i drugarstvo su motivi prisutni i u pesmi Leti slonče kô balonče, u kojoj se sklapaju neobična prijateljstva, dok slonče i bizonče žive u svetu prepunom mogućnosti za ostvarenje i najneočekivanijih snova.

Otkrivajući čitaocima kako je došao na ideju da napiše ove pesme i da li je prvo na umu imao govorne vežbe ili se ta namera oblikovala uz razvoj njihovog upečatljivog stila, autor Peđa Trajković kaže: „Ne znam kako to rade drugi pesnici. Prosto im zavidim dok slušam kako ih životni tokovi dovode do inspiracije i dubokog promišljanja pre finalizacije same pesme. Za mene igra ima apsolutni prioritet. A kada se igrate rečima – igračaka koliko volite! Retko ja vodim pesmu, obično ona mene odvede do krajnje forme, pa se i sam iznenadim kako mi je to palo na pamet. Ni slučajno ne želim da moju poeziju deca doživljavaju kao bilo kakvu vrstu pritiska i ’moranja’. Uostalom, uopšte nisam kvalifikovan da smišljam govorne vežbe. To su kasnije procenile stručne urednice iz Kreativnog centra. Moje je, dakle, da izmislim igru reči koja će deci biti zabavna, a stručnjaci neka rade svoj posao”.

Ušlo kuče u sanduče

Tekst i slike se u knjizi dopunjuju, a duhovite ilustracije Ane Petrović otkrivaju mladim čitaocima prijateljske, fantastične i humoristične svetove glavnih junaka. Nakon zbirke pesama Da li laje morski pas?, ovo je druga knjiga Peđe Trajkovića koju ilustruje Ana Petrović. „Uz poeziju, vrlo se intenzivno bavim ilustracijom i ona je za mene integralni deo knjige, pogotovo knjige ovakvog formata, gde slika dominira u odnosu na tekst. To znači da ilustrator može unaprediti knjigu, a može je i upropastiti. Dobar ilustrator mora da oseti pesmu, da pretvori njen duh i ritam u sliku i da docrta mnogo toga između redova. Mislim da smo se u ovoj knjizi Ana Petrović i ja u potpunosti razumeli”, navodi Peđa Trajković.

Pored toga što treba da pomogne deci u savladavanju govornih sposobnosti, knjiga poezije Ušlo kuče u sanduče odražava i posebno vedar pogled na život. Autentična jezička i vizuelna obrada u ovoj knjizi stvara utisak optimizma, nežnosti i dobronamernosti pesničkog sveta Peđe Trajkovića.

Peđa Trajković je naš poznati autor koji je već dugi niz godina posvećen stvaralaštvu za decu. Pesnik, satiričar, dramski pisac, prevodilac, ilustrator knjiga za decu i kulturni animator rođen je u Kotoru 1956. godine. Objavio je pedesetak knjiga vedre poezije, pretežno za decu. Ilustrovao je nekoliko stotina knjiga za druge pisce. Autor je nekoliko desetina pozorišnih radio-drama i dramskih radio-minijatura. Urednik je i ilustrator elektronskog književnog časopisa za decu i mlade „Slova na struju” i umetnički direktor i ilustrator časopisa „Riznica” iz Banjaluke. Poslednjih godina prepevava klasike poezije za decu, poezije nonsensa i humorističke poezije: E. Lira, L. Kerola, A. Milna, M. Edgara, R. Dala, O. Neša, S. Miligana, Š. Silverstejna i mnoge druge. Dobitnik je brojnih i značajnih nagrada u svim oblastima kojima se bavio. Živi u Jagodini.