Kreativni centar: Šušššti ševar

Kreativni centar: Šušššti ševar

Al’ kad ševar šušne / il’ zašušti šaš, / tad oprezan budi, / sakrij se gde znaš.
Podvij dragi rep / i uvuci kljun, / ne pomaljaj nos, / sakrij se u žbun.
Sakrij se pod list, / iza starog panja, / ispod lokvanj-cveta, / van svakih putanja…
Jer upravo stiže, / hitajuć kroz šaš, / sve je bliže, bliže, / neprijatelj naš.

Ovim upozorenjem koje ritmično odzvanja kao pritajeni i jedva čujni eho nad mirnom površinom Prinčeve Bare, nagrađivani pisac Zlatko Vasić uvodi nas u radnju svog najnovijeg romana za osnovce – Šušššti ševar. Кnjiga je objavljena u ediciji „Pričam ti priču” i prateći liniju naslova „Čudesno putovanje” i „Šumski derbi” zaokružuje svojevrsnu trilogiju „zelenih romana” u kojima su, prema zamisli autora, priroda i njeni stanovnici glavni junaci. Tako smo već imali prilike da pratimo avanture jednog vojvođanskog Putića koji se uputio u Set, kao i da u okrilju jedne senovite šume, zaklonjeni od radoznalih pogleda, prisustvujemo uzbudljivom derbiju između tima šumskih stabala i tima drvoseča.

Ovog puta Zlatko Vasić pred našim pogledom razmiče gusti ševar i otkriva skriveni svet Prinčeve Bare. Mnogobrojni žapci i žabice koji tu bezbrižno žive, gotovo da su zaboravili na opaku zmiju Džindžer i opasnost koju ona predstavlja po njihovo malo kraljevstvo. Tu pretnju, oličenu u stihovima s početka knjige, ponavlja još jedino stari gavran, zadužen da brine o bezbednosti kralja i njegovih podanika. On sluti povratak strašnog neprijatelja i neprekidno traga za junakom koji će ga jednog dana savladati, iako ga niko više ne shvata ozbiljno.

U ovo malo kraljevstvo zakoračićemo u trenutku kada se svi pripremaju za poseban praznik ‒ dan kada ćerka kralja Leopolda izriče svoju rođendansku želju. Među podanicima koji hitaju na proslavu nalazi se i Grof, mladi žabac koji mašta o tome da pridobije naklonost lepe princeze Žakline. Zahvaljujući njenoj hirovitoj želji da na poklon dobije prelepu ružu, Grof će se sasvim nenadano upustiti u opasan poduhvat potrage za cvetom. Put će ga voditi u Baštu skrivenu iza velikog Zida, a žabac će nerado krenuti u ovaj pohod, jer se o tom tajanstvenom mestu ispredaju strašne legende među žabljim svetom. Ono krije prelepu ružu, ali i tajno oružje kojim se može pobediti strašna Džindžer.

Кao i u svakoj pravoj avanturi, naš junak će se susresti s velikim iskušenjima i gotovo nesavladivim preprekama. Steći će brojne nove prijatelje i neprijatelje, ali pre svega otkriće važne stvari o sebi, kao i to gde se krije prava ljubav i odakle potiče hrabrost.

Zlatko Vasić nam se već svojim prvim romanom „Čudesno putovanje”, koji je u dopunskom izboru lektire za četvrti razred osnovne škole, predstavio kao autor neobičnog senzibiliteta i raskošnog talenta. Način na koji vodi zaplete u svojim knjigama, toplina s kojom oslikava junake, kao i sasvim posebno, gotovo pesničko građenje slika prirode, priuštiće svakom ko se susretne s njegovim knjigama sasvim posebno čitalačko iskustvo.

Ilustrator Mladen Anđelković već je imao prilike da se okuša u izazovima koje kriju Zlatkove priče ‒ u romanu „Šumski derbi” imao je neobičan zadatak da ilustruje fudbalski tim sastavljen od šumskih stabala. Ovog puta našao se pred nešto lakšim, ali podjednako važnim zadatkom, da ilustruje simpatične i živopisne junake Prinčeve Bare. Oživeo ih je na sebi svojstven način ‒ parirajući piscu, oslikao je njihove karaktere s jednakom merom topline i humora, što će pravim knjigoljupcima svakako upotpuniti zadovoljstvo čitanja ovog romana.