Šta da očekujete dok čekate bebu

Kreativni centar: ŠTA DA OČEKUJETE DOK ČEKATE BEBU

Kreativni centar objavio je novo, od korice do korice izmenjeno i dopunjeno izdanje detaljnog i sveobuhvatnog vodiča kroz trudnoću Šta da očekujete dok čekate bebu autorke Hajdi Murkof.

U ovoj najprodavanijoj knjizi o trudnoći u svetu nalazi se sve ono što budući roditelji treba da znaju o devet meseci od začeća do porođaja i o periodu neposredno posle bebinog dolaska. Novo izdanje sadrži najsavremenije informacije o svemu što je u vezi s trudnoćom (od prenatalnih skrininga, bezbednih lekova, aktuelnih načina porađanja i sl.), podroban prikaz bebinog prenatalnog razvoja iz nedelje u nedelju, mnoštvo praktičnih saveta i preporuka koji se odnose na sve aspekte života za vreme trudnoće i neposredno posle porođaja, kao i posebne priloge namenjene očevima.

Novo izdanje knjige Šta da očekujete dok čekate bebu predstavlja nastavak zadivljujućeg poduhvata čija je svrha da se trudnicama (i njihovim partnerima) daju najnovije i najtačnije moguće informacije, kao i korisni saveti lekara, što je postignuto uz savršen spoj saosećajnosti i praktičnosti. „Ovu knjigu godinama preporučujem i za to postoji dobar razlog – ona je sveobuhvatna i sadrži informacije koje biste očekivali da čujete od omiljenog lekara, to jest od nekoga ko je mudar ali ima smisla za humor, ko je temeljan ali praktičan, iskusan ali pun entuzijazma, organizovan ali saosećajan”, naveo je u predgovoru ove knjige Čarls Dž. Lokvud, dr sc. med., profesor akušerstva, ginekologije i javnog zdravlja i dekan Medicinskog koledža Morsani na Univerzitetu Južna Florida.

Za knjigom o trudnoći usledile su knjige Šta da očekujete u prvoj godini, Šta da očekujete u drugoj i trećoj godini, a na kraju i podjednako važan priručnik Šta da očekujete dok čekate da zatrudnite, namenjen pripremi za trudnoću.

Hajdi Murkof je autorka jednog od najuspešnijih serijala o trudnoći i roditeljstvu Šta da očekujete Magazin Time svrstao ju je među 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Ona je takođe tvorac popularne aplikacije o trudnoći WhatToExpect, kao i istoimenog portala koji okuplja preko šesnaest miliona roditelja i budućih mama. S mužem Erikom osnovala je Fondaciju What to Expect, koja pomaže siromašnim majkama da vode zdravu trudnoću i da rode zdrave bebe. Ta fondacija partner je Međunarodne medicinske organizacije, koja milione babica širom sveta obučava da porođaj i trudnoću učine bezbednim.

Zanimljivosti: Prema knjizi Šta da očekujete dok čekate bebu 2012. godine snimljen je istoimeni film, u kojem glavne uloge igraju Kameron Dijaz i Dženifer Lopez. Na koricama prvog izdanja knjige Šta da očekujete dok čekate bebu nalazila se autorka Hajdi Murkof, koja je u trenutku kada je pisala knjigu bila trudna sa svojom ćerkom Emom. Na koricama novog izdanja nalazi se upravo Ema, beba s kojom je sve počelo, trudna sa svojom prvom bebom.

„Knjigu Šta da očekujete dok čekate bebu objavili smo prvi put još 1998. godine i do danas je to najčitanija knjiga o trudnoći kod nas, kao što je i u svetu. Zašto sam knjigom bila oduševljena od prvog trenutka? Svoje drugo dete rodila sam 1995, pa su mi uspomene na period trudnoće još bile sveže. Tokom trudnoće mučile su me brojne dileme, a lekari često nisu imali odgovore. Bez obzira na to što sam prošla svaku edukaciju koja je trudnicama bila dostupna i što sam se naoružala bukvalno svakom knjigom koja je o trudnoći postojala kod nas, uzaludno sam tražila jasne odgovore na pitanja kao što su: Šta raditi kad te uhvati migrena a trudna si? Da li vežbati u trudnoći i, ako se to može, u kojoj meri? Koliko je rizičan karlični porođaj? Kako se izboriti s neljubaznim sestrama i lekarima od kojih ti i tvoja beba u bolnici zavisite? Prvo što sam u originalnom izdanju ove knjige potražila bila su upravo ta moja pitanja i, kad sam na sve njih našla jasan, detaljan, stručan a istovremeno i ljudski odgovor, bilo mi je jasno da ovakvu knjigu naše žene moraju imati”, kaže Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra, koji je objavio ovu knjigu.