Kreativni centar

Kreativni centar: dve nove preklapalice za najmlađe

ČEMU SLUŽI NOŠA?
ZAŠTO PEREMO ZUBE?

Autor: Kejti Dejns
Ilustrator: Marta Alvarez Migens

Dve nove slikovnice s prozorčićima u izdanju „Кreativnog centra” pomoći će najmlađim čitaocima da u najranijem uzrastu usvoje važne higijenske navike – korišćenje noše i redovno pranje zuba.

Uz slikovnicu preklapalicu „Čemu služi noša?” mališani će naći odgovore na brojna pitanja od kojih su neka: Zašto nam je noša uopšte potrebna? Кako se ona koristi? Кad može da se s noše pređe na veliku WC šolju?

Ovu knjigu roditelji mogu da čitaju sa decom i pre nego što nabave nošu, tj. kada procene da se bliži momenat kada je njihovo dete spremno da skine pelene. Glavni junaci slikovnice su dečak i devojčica koji malog čitaoca vode kroz situacije iz kojih će dete naučiti da noša nije igračka, kako se ona koristi i druge važne stvari. Šarmantne ilustracije, diskretan humor, jednostavan tekst i preklopi s dodatnim sadržajima iza njih pomoći će najmlađima da iz pelena lako pređu u… gaćice.

Održavanje higijene zuba deci nije jednostavno i često pokušavaju da izbegnu pranje zuba. Zajedničko čitanje poučne i vesele slikovnice  preklapalice „Zašto peremo zube?“ može biti veoma korisno za najmlađe, jer knjiga nudi odgovore na brojna dečja pitanja: Zašto zube treba redovno prati? Zašto mlečni zubi ispadaju? Šta su to bakterije u zubima i kako nastaju? Zašto je važno da se redovno ide kod zubara?

Veoma zanimljiv deo knjige je onaj u kome se govori o tome da čak i životinje brinu o higijeni zuba – čiste ih na različite načine, iako nemaju četkice za zube. Deca će saznati da postoje ribice koje većim ribama čiste zube, a da slon gricka koru drveta kako bi očistio svoje kljove. Na kraju knjige kriju se zanimljivosti o životinjama. Mališani će naučiti koja životinja ima najviše zuba, ko ne brine o ispadanju zuba jer će joj uvek porasti novi, a čiji zubi neprekidno rastu i zato mora stalno nešto da gricka da bi ih skraćivala.