Konkurs PUTUJEMO U EVROPU 2015

Putujemo u EvropuOtvoren konkurs Putujemo u Evropu 2015

Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju, jedanaesti put zaredom organizuje projekat Putujemo u Evropu.

Pedeset studenata koji će ove godine imati mogućnost da putuju Evropom, biće odabrano na konkursu. Pravo učešća na konkursu imaju državljani Srbije starosti do 26 godina koji su studenti završnih godina (osnovnih i master studija i apsolventi) sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Kriterijumi koji će se gledati su uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po zemljama EU.

Konkurs će biti otvoren od 5. do 19. juna 2015. godine. Sve informacije i potrebni formulari za konkurisanje, mogu se naći na stranici projekta www.putujemouevropu.org.

Pobednici na konkursu za putovanje Evropom prema sopstvenom izboru tokom leta dobijaju:

– Inter-Rail voznu kartu (22 dana u kontinuitetu),
– otvoren omladinski račun i debitnu platnu karticu sa džeparcem,
– Uniqa međunarodno putno osiguranje,
– EYCA i ISIC studentske kartice.

Odabrani studenti na putovanje zajedno polaze 27. jula i prva stanica im je Berlin, gde Fondacija Robert Boš i Balkanski fodn za demokratiju organizuju dvodnevni program upoznavanja grada i druženja sa ostalim učesnicima iz regiona (iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova). Nakon toga, putnici sami biraju svoje dalje destinacije.

Projekat Putujemo u Evropu je pokrenut 2002. godine od strane udruženja Euroinicijativa (Moja Srbija). Ubrzo nakon toga u organizaciju se uključuje i Evropski pokret u Srbiji. Zahvaljujući podršci Ambasade Austrije, 2005. godine, prvih 100 studenata je dobilo Schengen vize i Inter-Rail karte za mesec dana putovanja Evropom.

Od 2007. godine projekat dobija regionalni karakter. Osim u Srbiji, danas se sprovodi i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i na Kosovu. Do sada je 1360 studenata iz Srbije dobilo mogućnost da učestvuje u akciji i da iz prve ruke upozna evropske narode, kulture i vrednosti. Tokom svojih putovanja, naši studenti su svojim vršnjacima iz Evrope podelili preko 200.000 prospekata o Srbiji i pozvali ih da posete našu zemlju.

Tokom 22 dana putovanja, naši najbolji studenti postaju pravi ambasadori Srbije u zemljama Evropske unije, predstavljajući svoju zemlju kao kandidata dostojnog članstva u EU.

Donatori ovogodišnjeg projekta su Fondacija Robert Boš, Balkanski fond za demokratiju, Raiffeisen Bank, Uniqa osiguranje i Evropski omladinski centar EYCA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *