Jadranka Jovanović

Koncert operske dive Jadranke Jovanović u Novom Sadu

Solistički koncert operske dive Jadranke Jovanović, čiji nastupi bezuslovno osvajaju publiku, održaće se u maloj dvorani novosadske hale SPENS, 11. novembra 2022, od 20 časova, uz goste iz Italije, maestra Romola Đesija i tenora Andreu Binetija i orkestar izuzetnih muzičara „Beogradski solisti”. Koncert majstor je Vesna Jansens.

„Posle dugo vremena, održaću solistički koncert u Novom Sadu, gradu u kome sam još kao student prve godine, imala svoju prvu premijeru 1982. godine. Bila je to Štrausova opereta ‘Slepi miš’, u Srpskom narodnom pozorištu. Zahvalna sam Gradu Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture i producentskoj kući Top Ton. Sa velikim nestrpljenjem i radošću iščekujem ovaj događaj, maksimalno smo posvećeni svakom detalju, jer želimo da se na najlepši način publika i mi na sceni, prošetamo kroz najpopularniju opersku litertaturu, ali i filmsku muziku, operetu i mjuzikl”, izjavila je Jadranka Jovanović uoči koncerta.

Pored bisera operske literature i popularnih delova iz operete i mjuzikla, na programu su i omiljeni hitovi filmske muzike, atraktivne italijanske kancone i napolitanske pesme, sa posebnim akcentom na srpskoj umetničkoj muzici. 

Ulaz za ovaj izuzetan muzički događaj je slobodan.

Jadranka  Jovanović godinama važi za sinonim vokalne umetnosti u Srbiji. Respektabilan ugled u svetskim umetničim krugovima ostvarila je nastupima na preko 120 svetskih operskih i koncertnih pozornica, od Pekinga do Meksiko Sitija, i od Palm Biča do Sibira, među kojima se izdvajaju: Milanska „Skala”, „Teatar Liceo” u Barseloni, „Teatar Masimo” u Palermu, „Teatar Munisipal” u Rio de Žaneiru, „Bunka Kaikan” u Tokiju, „San Karlo” u Lisabonu, Opera u Nici, „Glen Guld” dvorana u Torontu, Rosinijev Festival u Pezaru, atinski „Irodion”, „Kenedi Centar” u Vašingtonu, „Karnegi Hol” u Njujorku, „Muzikferajn” u Beču… Ostaće upamćena i kao prva Karmen na Bliskom Istoku u Arapskim Emiratima.

Sarađivala je sa najvećim svetskim umetnicima kao što su Plasido Domingo, Hoze Kareras, Peter Dvorski, Hoze Kura, Mirela Freni, Danijela Desi, Elena Obrascova… i sa istaknutim dirigentima: Klaudio Abado, Ričard Boning, Mauricio Arena, Klaudio Šimone…

Otpevala je preko 70 uloga iz opera i vokalno-instrumentalnih dela, od kojih su najupečatljivije: Pepeljuga, Eboli, Abigaila, Santuca, Carmen, Kneginja čardaša, Grofica Mariza, Amneris…

Rođena je u Beogradu, gde je na Fakultetu muzičke umetnosti stekla dve univerzitetske diplome: na teoretskom odseku i na odseku za solo pevanje. Na odseku za solo pevanje je i magistrirala.

Foto: Vukica Mikača