Koncert na Zidiću: Miloš ZubacKoncert na Zidiću: Miloš Zubac

Petak, 18. avgust, 20 časova, Dom omladine Beograda, Plato Milana Mladenovića

Miloš Zubac je srpski književnik i muzičar iz Novog Sada. Pesnik, esejista, kantautor i scenski pripovedač. Od početka stoleća vodi muzičku družinu Prkos Drumski. Po njegovoj zbirci pesama Poezika, nazvan je istoimeni festival regionalne autorske muzike. Pokretač je i jedan od aktera južnoslovenskog muzičkog kolektiva Novi Odmetnici.

Samosvojan, ali i saboran – dosledno je naklonjen stvaralačkim partnerstvima u književnosti i muzici (Danilo Vuksanović, Tomislav Zorić, Milan Korać, Nemanja Nešić, Nina Romić, Ivan Čkonjević).

Kao kantautor, potpisuje dvostruko autorsko izdanje Paralele I i Paralele II. Na primenjenom albumu Manastiri, okrenut je pravoslavnim duhovnim središtima Fruške gore i Vojvodine. Album Kosovske podigao na srpskoj usmenoj lirici s Kosova i Metohije. Objavio i album Hazarske, gde je za lirsku osnovu uzeo pesme iz svojevremeno zabranjene očeve zbirke. Autorski album Život van Zaveta objavio je 2023. godine.

S Nemanjom Nešićem zasnovao ediciju Pesnici s muzikom, u okviru koje je objavljena njihova autorska muzička antologija južnoslovenske poezije Jučerašnji svet I – V.

S Milanom Koraćem snimio albume Spektakl (2014) i Serbia (2019), a s Nevjernim Tomom Male pesme za Draganu (2018). Sa Ivanom Čkonjevićem snimio audio-knjigu Sigurnost vatre (2022). S grupom ISKON sarađivao na albumu Drugovanje (2022).

Objavio pesničke knjige Vilindar (2001), Poezika (2003), Flor Y Canto (2008), Sigurnost vatre (2013), Kralj na kiši (2017) i Povratnici u ljubav (2021).

S Danilom Vuksanovićem načinio zajedničku zbirku crteža i prozaida Duali (2007).

Objavio dve književne studije: Molitve Desanke Maksimović (2008) i Poetika Duška Trifunovića (2013).

Objavio dokumentarnu muzičku hroniku Rezervna kultura (2016) i esejističku knjigu Četvrta zemlja (2022).

Miloševe pesme izvodili su ili snimali brojni kantautori i sastavi iz južnoslovenskih zemalja.

Svoje koncertne nastupe prožima dragocenim anegdotama i pričama, a neretko mu se na sceni pridruži njegov otac, pesnički bard Pero Zubac.

Poezija i proza Miloša Zupca prevođene su na engleski, francuski, nemački i slovački jezik.

Prvi je dobitnik nagrade Strune od svetla, za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Na koncertu koji će održati na Zidiću DOB, pratiće ga Sonja Segić (gitara/glas).

https://www.youtube.com/@prkosni1

Foto: Milena Zubac