Sopran Evgenija Jeremić

Koncert mladih operskih pevača

DRUGA SEZONA CIKLUSA KONCERATA „MUZIKOM KROZ MUZEJ”

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” vas pozivaju da u četvrtak, 19. maja, u 19 časova, prisustvujete besplatnom koncertu višestruko nagrađivanih vokalnih solista Marka Živkovića i Evgenije Jeremić, uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića.

Šesnaesti koncert druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” se realizuje u okviru manifestacije „Muzeji za 10” koja, kroz ovogodišnju temu „Moć muzeja”, podseća da nas muzeji, kao jedinstvena mesta otkrića, uče o prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti.

Koncert je posvećen Lućanu Pavarotiju, povodom petnaeste godišnjice od smrti slavnog tenora i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/858-1296.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili blagovremeno ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije već u petak, 20. maja, od 19 časova. Takođe, na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije se nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Pijanista Milivoje Veljić

Na programu su dueti iz opera „Boemi” i „Travijata”, kao i solo pesme Paola Tostija i Đakoma Pućinija. Osobenost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje kompozicije iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

U drugoj sezoni ciklus koncerata „Muzikom kroz muzej” je obogaćen nastupima muzičkih talenata. Nakon izvanrednih prethodnih koncerata mladih muzičara, publika će biti u prilici da se upozna i sa darovitim tenorom Markom Živkovićem i sopranom Evgenijom Jeremić.

Istorijski muzej Srbije je nedavno dobio značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.

Takođe, Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” su u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Srbiji inicirali realizaciju ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzeje Srbije”, koji predstavlja svojevrsni nastavak razvoja ciklusa „Muzikom kroz muzej” i plod je želje da se i publici u muzejskim ustanovama širom Srbije predstave atraktivni programi popularne i klasične muzike u izvođenju renomiranih muzičara. Prvi koncert novog ciklusa biće održan tokom manifestacije „Muzeji za 10”, u sredu, 18. maja, u Muzeju u Smederevu.

Manifestacija „Muzeji za 10” traje od 14. do 20. maja i obuhvata niz besplatnih sadržaja u Istorijskom muzeju Srbije i drugim ustanovama kulture, o čemu više možete saznati na sajtu manifestacije www.muzejisrbije.rs.