Srpska horska asocijacijaKoncert Akademskog hora Univerziteta u Varšavi

Četvrtak, 8. jun 2023, u 20 sati, Novi Sad, Sinagoga

Dirigent: Irina Bogdanovič

Organizator koncerta: Srpska horska asocijacija

Ulaznica: dobrovoljni prilog za lečenje Isidore Vučković

AKADEMSKI HOR UNIVERZITETA U VARŠAVI je osnovan 1921. godine. Od samog početka, ansambl okuplja studente i diplomce Univerziteta u Varšavi.

Repertoar hora sastoji se od akapela muzike različitih epoha, od renesanse do savremenih dela, od klasične do narodne, a u novije vreme i popularne muzike, pre svega filmske, Vojćeha Kilara i Hansa Cimera, kao i muzike iz klasika Diznijeve animacije.

Aktivnosti hora čine njihovi projekti i godišnji oratorijumski koncerti. Ansambl takođe sarađuje s velikim brojem poljskih i međunarodnih institucija, učestvujući u društvenim kampanjama i brojnim dobrotvornim događajima i umetničkim dešavanjima.

Hor je mnogo puta nagrađivan na priznatim takmičenjima širom Evrope i sveta.

Često izvodi koncerte u inostranstvu. Tako je proteklih godina gostovao, između ostalog, u Španiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Portugaliji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Grčkoj, Južnoj Koreji, Italiji, Gruziji, Češkoj Republici i Rusiji. 

Više o ansamblu: www.chor.uw.edu.pl

Irina Bogdanovič je od 2002. godine dirigentkinja i umetnička direktorica Akademskog hora Univerziteta u Varšavi. Pod njenim rukovodstvom ansambl je izvodio remek-dela vokalno-instrumentalne muzike, kao što su Bahova Misa u h-molu, Mocartova Velika Misa u c-molu i Verdijev Rekvijem.

Irina Bogdanovič je završila studije klavira na Konzervatorijumu „Modest Musorgski” u Jekaterinburgu. Dobitnica je brojnih najviših nagrada na renomiranim međunarodnim horskim festivalima.

Veoma uspešno radi i sa orkestrima, dirigujući nizom ansambala širom Poljske.

Raznovrsnost njenih umetničkih aktivnosti uključuje i edukaciju dece, kompozitorsku i producentsku delatnost.

Od 2008, članica je Poljske fonografske akademije. Godine 2019. nagrađena je Počasnom medaljom „Meritorijus poljske kulture”.

Više o dirigentkinji: www.bogdanovich.pl