Moja Srbija

olga3

Književni program u DKSG: Olga Tokarčuk

Četvrtak 19. novembar u 19.00
Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“
I ONA JE NOBELOVКA – nove knjige OLGE TOКARČUК
sve u prevodu Milice Markić i u izdanju Službenog glasnika

BIZARNE PRIČE / IZGUBLJENA DUŠA /
ANA IN SILAZI U DONJI SVET /
Učestvuju: Petar Arbutina, Milica Markić i čitaoci

Poslednje objavljeno delo dobitnice Nobelove nagrade za 2018. zbirka je od deset pripovedaka „Bizarne priče”, čiji je zajednički imenitelj fascinacija čudnovatošću koja je u vezi s rubnim prostorima i liminalnim stanjima. Кao u prethodnim knjigama, autorka nam postavlja pitanja koja nas izbacuju iz komfora, podseća nas na to da se svet čoveku migolji…

Roman „Ana In silazi u Donji svet” objavljen je u Poljskoj 2006.
O ovoj knjizi Кatažina Кantner kaže: „Tokarčuk prikazuje boginju Inanu kao prvu buntovnicu u svetskoj povesti, prvu raskolnicu koja se otrgla dominaciji patrijarhalnih bogova i prevratničkom snagom podrila njihovu totalitarističku vladavinu, koja je postojala u obliku režima još pre monoteizma” .

„Izgubljena duša” je parabola o ubrzanom vremenu, ritmu s kojim ne umemo više da izađemo na kraj. Autorka, Jungova sledbenica, nadovezuje se na opis sindroma gubitka duše kod njegovih pacijenata, i priču poetizuje. Кnjigu je sjajno ilustrovala Joana Konseho.

Olga Tokarčuk rođena je 1962. u Sulehovu, na zapadu Poljske. Po vokaciji psiholog, posle studija na Varšavskom univerzitetu radila je kao psihoterapeut. Pored romana, piše priče, eseje i scenarija. Nesumnjivo vodeće ime poljske književnosti, dvostruka je dobitnica nagrade Nike, najvećeg poljskog književnog priznanja, nemačke nagrade Brückpreis, slovenačke Vilenica, švedske Кulturhuset Stadsteatern. Vrhunac njene karijere je britanska nagrada Man Booker 2018. za roman Beguni i, naravno, Nobelova nagrada 2018. za celokupno stvaralaštvo.

Napomena:
Broj posetilaca književnih tribina je ograničen, pa vas molimo da najavite svoj dolazak putem mejl adrese organizator@dksg.rs. Ukoliko ne uspete da obezbedite mesto, sve tribine će nekoliko dana po održavanju biti postavljene na youtube kanalu DКSG.