Kemal Gekić svira Baha i Lista na Kolarcu

Kemal Gekić

Koncert Kemala Gekića na Kolarcu 26. maja

Svetski čuven pijanista Kemal Gekić nastupiće na Kolarcu u petak, 26. maja od 20 časova, u organizaciji Metropolis Music. Gekić će na beogradskom koncertu u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine svirati dela Baha i Lista.

Odvažan, provokativan, uzbudljiv, sugestivan i poetičan su samo neke od reči koje opisuju Kemala Gekića, jednog od najvećih pijanista današnjice, čijem umeću aplaudira publika, kao i kritičari širom sveta. Njegov smeo pristup tonu i formi obeležio ga je kao najoriginalnijeg i najindividualnijeg pijanistu. Sama snaga njegovog umeća izaziva, provocira i intrigira.

Gekić poseduje harizmatičnu oštricu genija – R. Dyer, Boston Globe

On je nešto poput generala koji je naučio sva pravila iz knjiga i stoga je slobodan da ih ignoriše u vreme rata – James Roos, Miami Herald

Njegovo sviranje je transcendentalno isto koliko i bleštavo – John Ardoin, Dallas Morning News

Izvođenjima širom sveta iz svog ogromnog repertoara, u salama kao sto su Metropolitan Art Space Tokyo, Nacionalna Filharmonija Varšava, solo i sa orkestrima (Londonska Kraljevska Filharmonija, Gewandhaus orkestar) Kemal Gekić predstavlja fascinantna, beskompromisna i uvek nova tumačenja dela, izazivajući žestok entuzijazam publike.

Svojim snimljenim delima, Kemal Gekić osvaja priznanja u Evropi, Americi i Japanu za pronicljive i originalne poglede na muziku. Njegove izvanredne Rosini-List (Rossini-Liszt) transkripcije (Naxos) osvojile su „The Rozette“ The Penguin Guide za muziku, a njegov snimak Listovih Transcendentalnih Etida (JVC) se i danas smatra jednim od najboljih snimaka tog dela u istoriji.

Snimka „Guernica Koncerta“ americkog kompozitora F.Kaufmana, specijalno napisana za Kemala Gekića, osvojila je Grammy nominaciju 2015. godine.

Rođen je u Splitu u Hrvatskoj, gde je počeo svoj razvojni put sa prof. Lorencom Baturinom. Diplomirao je u klasi prof. Jokuthon Mihailović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa najvišom ocenom ikad datom za diplomski ispit, i odmah imenovan na odseku za klavir, na čijem je čelu bio do 1999. godine.

Iste godine, nakon čuvenog nastupa na Majami piano festivalu, Kemal Gekić dobija poziciju Artist in Resident na Međunarodnom univerzitetu Floride (Florida International University) u Majamiju, gde i danas živi. Njegova popularnost u Japanu od 2003. godine rezultirala je i pozicijom profesora na najprestižnijoj muzičkoj akademiji Musasino u Tokiju.

Program koncerta:

Liszt: Harmonies du soir
Bach: Prelude and fugue C-sharp minor WTK book 1
Liszt: Chasse neige
Bach: Prelude and fugue B-flat major WTK book 1
Liszt: Feux follets
Bach: Prelude and fugue G-minor WTK book 2
Liszt: Wilde Jagd

Pause

Bach: Prelude and fugue E-flat major WTK book 1
Liszt: La Ricordanza
Bach: Prelude and fugue C-minor WTK book 1
Liszt: Preludio
Bach: Prelude and fugue E-minor WTK book 2
Liszt: Etude A minor
Bach: Prelude and fugue D-major WTK book 1
Liszt: Mazeppa

Karte za koncert Kemala Gekića u prodaji su na blagajni Kolarčeve zadužbine.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *