Vodič kroz srpski mentalitet

Kamerna kabaretska predstava „Vodič kroz srpski mentalitet”

Kaporova knjiga „Vodič kroz srpski mentalitet” bila je inspiracija Udruženju ljubitelja Skadarlije za kreiranje kamerne kabaretske predstave istog naziva, po dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujović i koja za cilj ima negovanje boemskog duha Skadarlije.

Predstava je imala premijeru 13. decembra, u „Red Bar boemskom teatru”, u Skadarskoj 17, novoj sceni u Beogradu, kojoj su prisustvovali brojni glumci, umetnici i poznate ličnosti u oblasti kulture.

„Veoma nam je drago da je višegodišnja saradnja sa Udruženjem ljubitelja Skadarlije rezultirala ovim programom koji predstavlja nostalgičan pogled na Beograd, u kom će se pronaći svi, Beograđani, gosti iz zemlje i iz celog regiona”, izjavio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda i najavio prvo izvođenje u inostranstvu već 16. decembra, u Banjoj Luci.

„Pariz ima Prevera i Monmartr, a Beograd Kapora i Skadarliju. Moma je zajedno sa Uglješom Bogunovićem, Mariom Maskarelijem i Zukom Džumhurom pravio Skadarliju kakva je danas. Svoju prvu izložbu u Beogradu imao je upravo u Skadarliji, neko vreme smo živeli u Skadarliji i upravo je ‘Vodič kroz srpski mentalitet’ tu i nastao. Zato mislim da je Skadarlija pravo mesto za ovu predstavu”, reči su Ljiljane Kapor, kojima je na premijeri pozdravila prisutne.

„Radujem se da je Udruženje ljubitelja Skadarlije sa Turističkom organizacijom Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Zadužbine Momčilo Momo Kapor uspelo da napravi ‘Vodič kroz srpski mentalitet’. Do sada sam poklonila stotinak primeraka ove knjige širom planete, a ovo izdanje poklanjamo nama samima, da se sećamo i smejemo. Večeras, ovom predstavom, počinje svoj život i Red Bar boemski teatar. Dobrodošli i živeli!”, poručila je Vjera Mujović, predsednik Udruženja ljubitelja Skadarlije.

„Vodič kroz srpski mentalitet” na najbolji način objašnjava srpski narod i srpski način života kroz ironičan i duhovit glas o tome šta Srbi vole a šta ne vole, kome se dive a koga preziru, šta vole da jedu i šta piju, kako provode svoje slobodno vreme, o čemu sanjaju i u šta veruju.

Predstava traje sat vremena i biće izvođena dva puta mesečno na sceni „Red Bar boemskog teatra”. Prilagođena je za manji broj publike, zbog čega će boemski, pozorišni duh biti dočaran našim sugrađanima uz poštovanje svih preporučenih zdravstvenih mera.

Priredila: VJERA MUJOVIĆ

Igraju: TAŠANA ĐORĐEVIĆ ADAMOVIĆ i STEVAN PIALE

Muzička pratnja: SINIŠA DOGAN

Muzički urednik: RADE RADIVOJEVIĆ

Izbor kostima: LJILJANA KAPOR

Foto: MILAN TVRDIŠIĆ

Realizaciju predstave podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja RS.