Moja Srbija

Izložba „Waldeinsamkeit”

Izložba „Waldeinsamkeit” Aleksandera Zaina

Od 31. maja do 12. juna, Galerija Doma omladine Beograda

Waldeinsamkeit je autorski projekat Aleksandera Zaina, koji je nastao krajem 2019, na obalama jezera Alajarvi u Finskoj, tokom rezidencijalnog boravka u muzeju Nelimarka. Waldeinsamkeit je nemačka reč koja se najpribližnije može prevesti kao prijatna samoća u šumi. Projekat je prvobitno zamišljen kao dokumentovano procesno iskustvo u kojem umetnik sebe postavlja kao uzorak koji ispituje, sa ciljem da se spozna koliko je potrebno jednom običnom čoveku iz gradske sredine da se očisti od mnoštva informacija i arbitrarnog sadržaja koje prima prevashodno putem društvenih mreža, a koje često nesvesno koristi kako bi se izbeglo stanje bivanja sa samim sobom. Autor projekta polazi od pretpostavke da postoji kolektivni strah od razgovora sa sobom, kao i strah od samoće i usamljenosti, te da je jedini način da čovek stvarno razume svoje potrebe i postane sposoban da razume druge jeste da povremeno ostane i sam sa sobom. S obzirom na okolnosti 2020. koju je obeležila pandemija Covid 19, gde je izolacija bila realnost na određeno vreme, Waldeinsamkeit dobija dodatni kontekst u želji da se jedno procesno iskustvo meditativne samoće ponudi gledaocu. U tom smislu, postavka ovog projekta bazira se na performativnosti prostora više nego na samom izlagačkom i predstavljačkom radu.

Projekat je razvijan tokom umetničke rezidencije muzeja Nelimarka (Alajarvi, Finska) 2019, kao i tokom karantina 2020, a podržan je od strane fondacije Fund4Others (Hrvatska).

Aleksander Zain rođen je u Beogradu 1992. Kao multidisciplinatni umetnik aktivan je na domaćoj sceni u domenu savremene umetničke igre, umetnosti performansa i video instalacija od 2015.

U Beogradu je studirao filozofiju, učestvovao na Puzzle projektima koji su mu omogućili rad sa nekim od najboljih koreografa iz zemlje i regiona, a završio je i Malu akademiju fizičkog, eksperimentalnog i procesnog teatra koju vodi rediteljka Marija Farmer. Nosilac je sertifikata ustanove MAPA (Moving Academy for Performing Arts) iz Holandije. Učio je i od Jana Fabra (i njegovih performera Ivane Jožić, Sedrika Šarona i Els Dekeklir), VestAndPage, Linzi Pejsinger (Marina Abramović/Cleaning the House), Džulijana Hetzela, Jorgosa Bakalosa i mnogih drugih inostranih umetnika. Od novembra 2017. čest je saradnik performans art dua VestAndPage.

Učestvovao je na Venecijanskoj internacionalnoj nedelji performans arta i Venecijanskom pozorišnom bijenalu, kao i na festivalima Kondenz, Kvir Zagreb, Interpolacije, SPOT, itd.

Kreator je radionica terapije pokreta koja je namenjena osobama sa rodnom disforijom (TIRV zajednica) i ovaj sistem razvija od 2019.

Nastupao je u Holandiji, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i Srbiji. Njegov rad izlagan je u Amsterdamu, Vašingtonu i Beogradu.