Terrestrial Oddities 2

Izložba „Terrestrial oddities 2”

Od 12. do 29. oktobra, Galerija Doma omladine Beograda

Umetnice/i: Marija Avramović i Sam Twidale / Gorana Bačevac / Nadežda Kirćanski / Martina Petrović / Slavica Obradović / Igor Ripak / Jana Vasiljević / Nebojša Yamasaki-Vukelić

„Terrestrial Oddities” je multimedijalni entitet započet rezidencijalnim boravkom na relaciji između Zarbrikena i Folklingena (Nemačka) u toku 2019. godine, na inicijativu vizuelne umetnice i kustoskinje More Obradović.

Mesto boravka je bio skrajnut, izolovan prostor HBKsaar akademije (Hochschule der Bildenden KUnste Saar) u okviru Weltkulturerbe Vólklinger Hljtte, nekadašnje fabrike gvožda koja je bila aktivna za vreme II svetskog rata. Zajednički život i rad, deljenje intimnog i studijskog prostora, omogućili su kontinuiranu diskusiju i refleksiju koji su umetnicama/ima pružili uvid u mehanizme sopstvenih umetničkih praksi i time im omogućili specifičnu vrstu dijaloga.

Spontana razmena u toku zajedničkog boravka otvorila je prostor za drugu fazu projekta koja je koncipirana kroz još jedan rezidencijalni boravak koji se odvio u toku avgusta 2021. godine u saradnji sa Novom galerijom vizuelnih umetnosti, koja je umetnicama/cima ustupila rezidencijalni prostor u selu Dodoši na Skadarskom jezeru, a zatim i prostore ateljea u njihovoj galeriji u Beogradu. Specifičan pejzaž Skadarskog jezera, njegova mutacija usled letnjeg povlačenja vode, odnos urbanog i ruralnog, istorije i budućnosti, ljudske i ne-ljudske inteligencije, obogatili su već započet dijalog o idejama sveta nakon čoveka, ličnim i kolektivnim odnosima prema onome što nestaje, formama otpora i eskapizma.

Na ovom horizontu fabulacija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovaj projekat traži sigurna mesta u Antropocenu, šalje signale, anticipira kraj nefunkcionalnih sistema i početak uspostavljanja novih formi međuzavisnosti. Radovi nastali u okviru „Terrestrial oddities 2” postoje samostalno u različitim tehnikama i gravitiraju oko zvučne instalacije i teksta, čineći zajedno ambijentalnu izložbenu celinu kojom će se predstaviti u Galeriji Doma omladine Beograda, od 12. do 29. oktobra 2021. godine.