Izložba „Simfonija stvaranja” Sare Marković

Izložba „Simfonija stvaranja” Sare Marković

Od 17. do 29. januara, Otvaranje 17. januara, u 19 časova, Galerija Doma omladine Beograda

U Sari Marković živi jedan renesansni majstor, bilo da drži četkicu, pero, flomaster ili digitalnu olovku, koji dobro gradi izraz koji je prepoznatljiv u svim vremenima. Ona predvodi govor mlade generacije, ilustrativnim prikazom renesansnog realizma, vodeći unutrašnji izraz ka savremenoj umetnosti.

Sarini crteži su baza za njene slike, puni crno-belih kontrasta, bogati detaljima, kompozicijski uredni, stilizovani nalik japanskih „manga” koje su jedna od inspiracija za njen rad. Tema crteža su realni portreti i figure koje umetnica pozicionira u jedan svet prepun mašte i od njih pravi bića sa mitološkim neofantastičnim motivima. Osnažuje ih i daje im slobodu da se kreću u linearnom prostoru gde konstruiše vitraže, razne ornamente, rozete i druge magične detalje.

Sarine slike odlikuje snažni, estetsko privlačni izgled figura koje kroz energične palete boja postaju nesvakidašnje poput likova iz bajke. Motivi koji se repetitivno pojavljuju kroz slike (plavetnilo vode, karmin-crvene ruže) su naizgled uobičajeni motivi iz svakodnevnog života koje ona transponuje živopisnim pokretima četkice. Gradi svoje scene ilustrujući svoj unutrašnji svet, crta i slika do poslednjeg detalja, daje platnu harmoniju, u bojama i u kompoziciji.

Iskreno se radujem njenoj prvoj izložbi i verujem da je pred njom svetla budućnost, jer ova mlada umetnica sa svojim stavom u umetnosti, ispunjava samo najviše standarde koje sama sebi postavlja.

Bojan Savić, akademski slikar