Izložba „Novi dinamizam” Filipa Baralića

Izložba „Novi dinamizam” Filipa Baralića

Od 6. do 18. septembra 2022, Galerija Doma omladine Beograda; Otvaranje izložbe u utorak, 6. septembra, u 19 časova

Radovi u okviru izložbenog projekta pod nazivom „Novi dinamizam” predstavljaju segment višegodišnjeg istraživanja umetnika Filipa Baralića. Tokom navedenog procesa umetnikov rad je evoluirao integrišući u sebe različite forme likovnog izražavanja od tradicionalne skulpture, preko instalacije i crteža, do digitalne grafike, samim tim i drugačije pristupe obrade materijala.

U osnovi stvaralaštva Filipa Baralića je stvaranje dinamičnih formi na makro nivou, kao i pokreta unutar ljudske figure koji vode ka anatomskoj organizaciji – u vidu artikulacije složenosti i jednostavnosti oblika, varijacije ritmova i finalno prožimanja forme i prostora koji je okružuje.

Kroz svoj rad, umetnik daje primat liniji i površini u prostoru, u kombinaciji sa negativom forme čime se stvara utisak prostornog crteža. Skulpture često nastoje da sakriju svoju masu koja je podređena liniji i praznini. One poseduju otvorenu formu i teže da budu dinamične poput arabeski koje se udaljavaju od volumena i streme ka pokretu i akciji. Skulpture nisu monolitne, već razuđene i teže da se nametnu posmatraču kompleksnom igrom svetlosti i senke, linije i površine, forme i praznine.

Filip Baralić je rođen 1988. u Užicu. Osnovne i master studije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedra za vajarstvo, u klasi profesora Tomislava Todorovića. Bavi se skulpturom, crtežom i grafikom. Nagrađivan u oblasti skulpture. Jedan od osnivača Udruženja vizuelnih umetnika Užice (UVUU) i Galerije Reflektor. Živi i radi u Užicu.