Poziv Vladi Srbije za puštanje u opticaj nove količine vaučera za odmor

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je Vladi Republike Srbije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, poziv za puštanje u opticaj nove količine vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji za 2022. godinu.

Vlada Srbije je početkom ove godine odobrila kvotu od 100 000 vaučera za odmor u Srbiji, koja je potrošena za samo mesec dana. Mnogi građani, koji nisu uspeli tako brzo da skupe potrebnu dokumentaciju, uskraćeni su za mogućnost dobijanja ovog vida podrške. Zbog potrebe da hitno definišu vreme i mesto odlaska na odmor, dešavalo se da građani rezervišu termine koje kasnije neće moći da iskoriste, tako da će i iz ove kvote mnogi vaučeri ostati neiskorišćeni.

„Vrtoglavi rast cena umanjio je vrednost ove subvencije, ali i ta mala podrška ima veliki značaj za podsticanje građana da deo svog odmora provedu u Srbiji“, rekao je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i dodao da se time pune naši budžetski fondovi, a mnogobrojni građani koji privređuju u sferi domaćeg turizma prihoduju, preživljavaju, hrane svoje porodice i koliko god mogu investiraju u svoje objekte i u dodatnu turističku ponudu.

Nedaće koje su u prethodne dve godine pogodile Evropu i svet, pa samim tim i našu zemlju, odrazile su se i na sektor ugostiteljstva i turizma. Mnogi ugostitelji danas funkcionišu na rubu opstanka. Krediti koje su tokom prethodnih godina podizali, dok je domaći turizam beležio konstantan rast, sada stižu na naplatu. Smanjenje broja gostiju i manji prihodi za mnoge od njih znače gubitak posla i neizvesnu egzistenciju.

„U teškim vremenima neophodno je da se ponašamo odgovorno i domaćinski. Neophodno je da zaštitimo svoje građane i da podstičemo domaću privredu. S obzirom na to da gotovo sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u Srbiji, verujemo da će nadležno ministarstvo naći mogućnost za puštanje u opticaj nove količine vaučera i da će time obezbediti našem narodu dodatnu mogućnost za odmor, za zaradu i za preživljavanje“, naglasio je Ristić.

U udruženju „Moja Srbija“ ističu da se podela vaučera za odmor u Srbiji tokom prethodnih sedam godina pokazala kao jedna od najisplativijih i najpopularnijih subvencija u srpskoj privredi.