Gostovanje predstave „Gospođica”

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka – „Gospođica”, koju je prema delu Ive Andrića i dramatizaciji Vanje Ejdus, režirala i adaptirala Đurđa Tešić, gostovaće 4. februara (19.30), na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Rad na ovoj dramatizaciji započela sam još 2009. godine, u vrlo intenzivnoj saradnji sa rediteljkom Đurđom Tešić, kada je nastalo nekoliko različitih verzija. Tražile smo priču, formu, stil. Probijale smo se kroz gusti materijal Andrićevih bravuroznih misli i uvida, da bismo na kraju došle do finalne dramatizacije koja i dalje ostaje otvorena za menjanje i prilagođavanje, jer pozorište čine ljudi koji ga stvaraju, te verujem da je divna ekipa koja je stvarala ovu predstavu dodala još puno slojeva koji su njima u procesu stvaranja bili potrebni da ispričaju svoju priču. Pozorište je živa stvar, a drama je predložak pozorišnim stvaraocima da kreiraju svoj svet”, smatra Vanja Ejdus.

Rediteljka Tešić smatra da „Gospođica” podseća na današnje vreme, koje tlači svakoga i u kome nema savesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo.

„Razmišljam kakav je to život bez ljubavi, bez samilosti, empatije, život proveden u opsesivnoj strasti za materijalnim, u strahu od bankrota i propasti koje nam društvo nameće? Razmišljam kako nas kapitalizam gura u provaliju bez dna, gde nam je jurenje novca postalo cilj, zapravo, novac postao cilj, a ne sredstvo za život i da je takav život magla u kome lupa zgrčeno srce puno bola i u kome poput starog sata koji otkucava vreme odjekuju pitanja… Kuda?… Zašto?”, kaže Đurđa Tešić.

Glumačku podelu čine: Slađana Zrnić, Nataša Ivančević, Snježana Mišić, Belinda Stijak, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez i Pavle Pavić.

U predstavi učestvuju i članovi Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske Anastasija Marić (violina) i Marko Kovačić (kontrabas).

Scenografkinja je Dragana Purković Macan, kostimografkinja Ivana Ristić, kompozitor Vladimir Pejković, dok je za scenski pokret bio zadužen Emir Fejzić

Foto: Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci