Berači snova

Godišnjica premijere „Berača snova”

Predstava „Berači snova”, čija premijera je tokom 2020/2021. godine odlagana dva puta zbog epidemiološke situacije, pre tačno godinu dana je imala svoje premijerno izvođenje. Iako proces stvaranja komada nije bio lak upravo zbog nemogućnosti da glumačka ekipa bude na okupu u kontinuitetu, ova priča o snovima i nadanjima jedne porodice koja pokušava da se obogati gajeći maline, našla je svoj put do publike. „Berači snova”, Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurovića, 11. marta 2021. godine su i zvanično upisani kao 88. premijera Zvezdara teatra!

U mesecima koji će uslediti, Berači su imali po više izvođenja mesečno, a u septembru 2021. godine stižu i prve nagrade za ovaj komad. Na ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima, Hadži Nenad Marčić proglašen je za najboljeg glumca festivala, dok je Biljani Đurović pripala Nagrada za glumu „Milan Gutović”, koju je žiri ustanovio kao novo priznanje festivala.

„Nagradu u Čortanovcima pre svega doživljavam kao priznanje onim pozorišnim zaljubljenicima koji su ‘u vreme korone’ učinili sve da teatar opstane. Ova se predstava rodila upravo pred očima onih koji su svojom velikom ljubavlju prema dramskoj umetnosti učinili da pozorišne sale ne budu prazne. Naprotiv, bile su pune u dozvoljenom kapacitetu. Delim sa njima ovaj uspeh i uveren sam da će predstava ‘Berači snova’ još dugo živeti na sceni. Ne sumnjam u to, jer ona vrlo lako osvaja srca publike svojom iskrenošću i neposrednošću. Lik Zdravka, kojeg tumačim, ostaje poput nekog zaveta svakome, posle predstave: Ne poklanja se i ne prodaje zemlja, ako je ostalo još imalo zdravog razuma …” – rekao je Maričić povodom ove nagrade.

Nakon godinu dana od premijernog aplauza, glumica Biljana Đurović, koja u predstavi tumaču ulogu majke i supruge Ivanke Kuburović, podelila je svoje utiske povodom ovog jubileja.

„Od prve probe do premijere prošlo je godinu dana. Ni u snovima nismo mogli da zamislimo da će rad na predstavi biti ometan korona virusom čitavu godinu. Kada je predstava ugledala svetlost dana ostvarili smo prvi san. Danas obeležavamo prvu godišnjicu predstave ‘Berači snova’. U ovo smutno vreme izgleda da su nam samo snovi ostali. Verujte u njih. Nama su se ostvarili!”, istakla je Đurović.

Glumac Ivan Jevtović, koji u predstavi tumači lik Rašina, osvrnuo se na period u kom je komad nastajao.

„U neverovatno turbulentnom periodu naše civilizacije u kojem se suočavamo sa raznim ispitima na nivou porodice, društava, poslova na svaki mogući način, nalazimo se u ozbiljnim političkim previranjima i u malim i u širim okvirima. ‘Berači’ svake večeri donose na jedan inteligentan i crnohumorni način čitav niz mudrih odgovora u vezi sa svim tim pitanjima. Poželjno je pogledati predstavu da bi bili mudriji”, kaže Jevtović povodom godišnjice premijere.

Ulogu ćerke Anđele u porodici Kuburović tumači mlada glumica Bojana Stojković, koja je takođe podelila sa nama kako se oseća nakon godinu dana igranja u „Beračima”.

„Bio je to dugačak proces sa dosta prekida, nije bilo lako. Ali ohrabrujuće je što smo uprkos svemu odigrali ovoliko puta predstavu. Publika uživa i to je zaista važno i inspirativno. Zadovoljstvo je raditi u Zvezdara teatru”, istakla je Bojana.

Ovog meseca „Berače snova” možete upoznati 25. marta, na sceni Danilo Bata Stojković, od 19.30 časova.

Ekipu čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović/Danilo Lončarević, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

Scenografiju za ovaj komad radio je Geroslav Zarić, kostime Marina Vukasović Medenica, a kompozitor je Zoran Erić.

Foto: Srđan Doroski