Evropski dan jezika 2017

Evropski dan jezika

Obeležavanje Evropskog dana jezika u Kolarčevoj zadužbini

Evropski dan jezika – 26. septembar biće obeležen druženjem sa profesorima Centra za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine, od 12 do 15 sati, kao i besplatnim projekcijama filmova u Art bioskopu Kolarac.

Evropski dan jezika je ustanovljen tokom Evropske godine jezika, radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika. Od 2001. godine redovno se obeležava u 47 država članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija.

Redosled projekcija:

14:30 – MAGNUS (KAKO JE MAGNUS KARLSEN POSTAO ŠAHOVSKI MOCART) (Norveška, 2016)
Trajanje: 78 minuta.
Režija: Bendžamin Ri

Magnus Karlsen, poznat kao „šahovski Mocart“, postao je velemajstor u trinaestoj, a tutulu svetskog šampiona osvojio je u dvadeset i drugoj godini. Nasuprot mnogim šahovskim majstorima, ne odlikuje ga samo urođena veština i izvanredna memorija, već i to što svojom kreativnošću i intuicijom te odlike uspešno kombinuje. Ipak, Magnusovo putovanje dokazuje da postoje i drugi elementi igre, oni koje je nemoguće izmeriti ili proceniti.

16:30 – PETER HANDKE (Nemačka,2016)
Trajanje: 89 minuta.
Režija: Korina Belc

Ovaj dokumentarni portret istražuje život i delo austrijskog pisca Petera Handkea. Kroz intervjue, izjave i arhivske snimke, Korina Belc prikazuje život i misli ovog poznatog umetnika.

18:30 – ATOS – UKUS NEBA (Nemačka, Austrija, 2016)
Trajanje: 90 minuta.
Režija: Peter Bardele i Andrea Martin

Planina Atos na grčkom obalskom poluostrvu je jedna od poslednjih preostalih evropskih tajni. Pristup ženama je strogo zabranjen, a u nameri da se neželjeni turisti drže što dalje, viza se odobrava samo hodočasnicima i radnicima. Manastirska republika privlači ljude koji očekuju nešto što moderan život ne može da im pruži, ljude koji čeznu za životom punim smisla. Nekoliko zapleta uvodi gledaoce u manastirski svet i poziva ih na razmišljanje o dve ključne stvari koje vode kroz život: pravo iskustvo svakoga trenutka i tretiranje ostalih sa poštovanjem.

20:30 – PARISKA OPERA (Francuska, Švajcarska, 2017)
Trajanje: 110 minuta.
Režija: Žan-Stefan Bron

Naizmenično ironična, vedra i okrutna kombinacija muzike i baleta, „Pariska opera“ u središte pažnje stavlja veliku strast, i prikazuje priču o životu iza scene na jednoj od najprestižnijih institucija za performativne umetnosti u svetu.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *