Euforija uz Parni valjak, Joker Out i Buč Kesidi na otvaranju Arsenal festa 13

Euforija uz Parni valjak, Joker Out i Buč Kesidi na otvaranju Arsenal festa 13

Trinaesto izdanje kragujevačkog Arsenal festa u prostoru Kneževog arsenala započelo je u euforičnoj atmosferi nastupima Parnog valjka, sastava Joker Out i Buč Kesidi i repera Đorđa na Main Stage-u, a žurka je do sitnih sati potrajala i na Gardenu i Explosive DJ bini.

Reke obožavalaca su hrlile na samo otvaranje festivala na glavnoj pozornici, u želji da vide prvi nastup Parnog valjka u Srbiji u novoj fazi, posle smrti Akija Rahimovskog. Aplauzima i ovacijama su dočekali legendarni bend i tako „aminovali” odluku Huseina Hasanefendića Husa i ekipe da nastave sa radom. Mladi pevač Igor Drvenkar je odmah, od uvodne pesme „Ljubav” zagospodario scenom, „otapajući led” i kod najsumnjičavijih skeptika. Standardno perfektno usviran bend je nizao hit za hitom iz svih faza skoro 50 godina duge karijere, a tu se sjajno uklopio i prvi snimljen sa Igorom „Moja glava, moja pravila”. Sticajem okolnosti, uloga pratećeg vokala Tine Kresnik sada je još značajnija i to se posebno oseti u ovoga puta bluzerski obojenoj „Prokletoj nedelji”. Valjak je glasnim pokličima pozvan na bis, gde se horski pevala „Sve još miriše nju”.

Joker Out, bend koji je ove godine predstavljao Sloveniju na Evrosongu, izaziva u regionu ogromno oduševljenje mahom mlađe populacije, pa tako nešto, očekivano, nije izostalo ni u Kragujevcu. Ka Bojanu Cvjetićaninu, koji predstavlja prototip modernog frontmena, svašta je poletelo od strane obožavateljki – cveće, plišane mede… „Plastika”, Demoni”, „Barve oceana” – pevalo se iz svih grla i bez greške, bilo da je tekst na slovenačkom ili na srpskom jeziku. I „džokeri” su počastili publiku izlaskom na bis.

Prošle godine su, takođe na Main stage-u, otvorili festival i mnoge ostavili bez daha, pa sada egzaltiranost publike dok su Buč Kesidi na bini više ni za koga nije iznenađenje. U svežoj noći pančevački dvojac je na svom četvrtom nastupu u Kragujevcu održao sjajan štimung najznačajnijim numerama sa prva dva albuma, ali i singlovima koji najavljuju treće izdanje. U savršenu celinu su se uklopile „Curimo po asfaltu”, „Subota”, Tiho”, „Skupi snagu”, „Nedelja ujutru”…

Kolegijalno, ali i prijateljski Buč Kesidi su pružili podršku Joker Out-u, kao i reperu Đorđu, takođe miljeniku „milenijalaca” koji je, u sitne sate, dočekan masovnim, glasnim uzvikivanjem njegovog imena. Prava vojska fanova je, uz ruke konstantno u vazduhu, ispratila njegov nastup, a Đorđe sa svojom ekipom im je često prepuštao mikrofon.

Uvodne festivalske večeri, na Gardenu su se nizali Crna lista, Fraktal, Kanda, Kodža i Nebojša, Keni nije mrtav, Porto Morto, a drugi dan prava je gitarska fešta uz The Cult, Clutch, Vlatka Stefanovskog, Let 3…