Erik Obije, prva truba Francuske i Umetnički ansambl Stanislav Binički

Erik Obije

Koncert: Erik Obije, prva truba Francuske i Umetnički ansambl Stanislav Binički

Subota, 29. septembra 2018
Dirigent: Pavle MEDAKOVIĆ
Gošća koncerta: Nađa DORNIK, harfa

Koncert će se održati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1, Novi sad) s početkom u 20,00 časova, a ulaz je SLOBODAN!

Na programu:
Ivan Jevtić : Que le jour est beau! / Kako je lep dan!
Svita za pikolo trubu i kamerni orkestar

Fransoa Adrian Boaldie: Koncert ѕa harfu i kamerni orkestar
Đuzepe Tartini: Koncert za pikolo trubu i kamerni orkestar

Koncert povodom Dana Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, koji 26. septembra 2018. godine proslavlja 119. rođendan i Prvog internacionalnog konkursa za trubu koji će se održati u Beogradu u oktobru 2019. godine.

***

Kompozitorski opus Ivana Jevtića broji 120 dela solističke, kamerne, koncertantne (20 koncerata za razne instrumente) i simfonijske muzike. Naročito je poznat u svetu limenih duvača, a specijalno je veliki deo toga opusa posvetio trubi. Svetski poznati solisti na trubi su svirali i izvodili na brojnim koncertima njegove kompozicije, te je stoga i nastala ideja o jednom Internacionalnom konkursu za trubu (oktobara 2019, Beograd).

Danas je Erik Obije profesor trube na Konzervatorijumu u Lozani (Švajcarska), a njegova karijera soliste je i dalje u usponu. Prisutan je na muzičkim scenama u celom svetu: od Japana, gde je veoma čest gost, preko Kine, Južne Koreje, Kanade, Kolumbije, Severne Amerike i svakako svih evropskih država. U našoj zemlji nastupa već četvrti put.

Pavle Medaković je umetnički rukovodilac i dirigent Simfonijskog orkestra Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“ od 1988. pa do danas. Bio je i direktor Beogradske filharmonije od 2000. do 2001. predvodeći je na turneji po NR Kini maja 2000. Gost-dirigent je prestižnih evropskih orkestara, kao što su Drezdenska filharmonija, Filharmonija „Ignac Paderevski“, Orkestar Radio Varšave i drugi.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”
Davne 1899. godine (26. septembra) naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički osnovao je prvi simfonijski orkestar – Beogradski vojni orkestar. To je bio prvi orkestar u Srbiji koji je mogao koncertno izvoditi, za tadašnje doba, modernu muziku. Tradiciju tog orkestra, kroz tri veka do danas, čuva Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički”, koji ove godine obležava 119 godina postojanja.

Nađa Dornik je student Nacionalnog konzervatorijuma za muziku i ples u Parizu. Do sada je osvojila brojne prve nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupala je u čuvenom Karnegi holu u Njujorku i na Svetskom kongresu harfe u Hong Kongu. Imala je solističke koncerte u Beogradu, Milanu, Firenci, Zandštetu (Nemačka), Ženevi i Parizu.

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *