ERA MULTIPOLARNOSTI

era multipolarnosti

PROMOCIJA KNJIGE „ERA MULTIPOLARNOSTI“

U Atrijumu Doma Vojske Srbije 27. juna 2018. godine u 13 časova biće održana promocija knjige „Era multipolarnosti“ Dušana Prorokovića.

Multidisciplinarnim pristupom, oslanjajući se na brojne teorije iz oblasti politikologije, filozofije, ekonomije, geopolitike, strateških studija, vojnih i organizacionih nauka, ali i primerima iz popularne kulture i sportske diplomatije, autor objašnjava zašto se uprkos predviđanjima dela istraživača nije odigrao „kraj istorije“ i zbog čega se posle raspada Sovjetskog saveza period američke hegemonije nije dugo održao.

Ključni pojam je bezbednost, najvažniji akteri države, međunarodno okruženje je anarhično, a poredak se uspostavlja upoređivanjem vojne, ekonomske i političke moći. U odnosu na potencijale moći, države se dele na supersile, velike i regionalne sile, a poredak može biti jednopolaran, bipolaran ili multipolaran. Za razliku od prethodnih decenija kada smo živeli najpre u bipolarnom, a zatim i u jednopolarnom poretku, od 2008. godine se očituje transformacija ka multipolarnosti. Međunarodna politika ulazi u novu eru, a odnosi između država postaju intenzivniji, dinamičniji i konfliktniji.

Knjigu će na promociji predstaviti: dr Momir Bulatović, dr Branko Krga, prof. dr Jovan Dušanić, Nikola Vrzić i autor.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.