Moja Srbija

BITEF

51. Bitef – Mitološka građa, pripovedački modus i bazični civilizacijski narativi

Ovogodišnji Bitef će se održati od 22. do 30. septembra na nekoliko različitih lokacija u Beogradu, a predstave koje će se naći u selekciji glavnog programa dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.

Ključni pojam epskog zastupljen u ovogodišnjoj selekciji 51. Bitefa, koji se održava pod sloganom Epic Trip, ima tri nivoa. Prvi nivo je epska građa, te je većina predstava zasnovana na mitološkoj građi. Predstava „Olimp“ belgijskog reditelja Jana Fabra, koja će 23. septembra u 18 časova svečano otvoriti 51. Bitef u Sava Centru, zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji. Publika će biti u prilici da pogleda čak dve predstave proslavljenog slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija: predstavu „Biblija prvi pokušaj“, zasnovanu na Biblijskim tekstovima, kao i predstavu radnog naziva „Carstvo nebesko“ koja se oslanja na srpsku epsku književnost. Ove tri predstave noseći su elementi tematske linije 51. Bitefa, koja se svodi na vraćanje bazičnim narativima na kojima se naša civilizacija zasniva.

Obe Lorencijeve predstave, a u izvesnom smislu i Fabrovu, povezuje i to što u njima dominira pripovedački modus, koji predstavlja drugi nivo pojma epskog. U prvi plan istaknut je čin kazivanja na pozornici, odnosno auditivni, energetski i čisto telesni vid scenskog govora. Sve predstave ovogodišnje selekcije su vrlo auditivne i zasnovane su na slušanju reči. Kopču između formalnih i sadržajnih oblika epskog predstavlja predstava „(Sa)Slušanje“ mladog iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija, na temu slušanja i prisluškivanja. Moglo bi se reći da ova predstava obnavlja drevnu persijsku tradiciju kazivanja priča i tako se nadovezuje na liniju bazičnih civilizacijskih narativa, koji nas od grčke mitologije, preko Biblije, dovode do srpske epike iz srednjeg veka i Priča iz hiljadu i jedne noći.

Treći nivo pojma epskog su predstave dugog trajanja („durational performances“). Pored Fabrovog scenskog spektakla, koji traje 24 sata, ovaj fenomen oličava i predstava „Kvizula!“ poznate engleske trupe Forced Enterteinment. Reč je o predstavi koja originalno traje takođe 24 sata, a na ovogodišnjem Bitefu će se igrati u skraćenoj verziji od šest sati. Lorencijeva predstava Biblija, prvi pokušaj, takođe traje relativno dugo (preko tri sata).

Izazove muslimanskog sveta, između ostalog i položaj žena, pored predstave (Sa)Slušanje tematizuje i predstava „Sneg“ čuvenog Talijateatra iz Hamburga, zasnovana na „epskom“ materijalu – romanu Sneg turskog Nobelovca Orhana Pamuka. Režiju potpisuje mladi berlinski reditelj turskog porekla Ersan Mondtag. „Epsko putovanje“ na 51. Bitefu završava se predstavom „Istrebljenje“, takođe u režiji Ersana Mondtaga, a u izvođenju Koncertteatra iz Berna.

Ako se ovde podvuče crta, može se zaključiti da predstave povezuje pojam „epsko“ u njegovim različitim značenjima, koja objašnjavaju slogan 51. Bitefa – Epic Trip.

BITEF
Bitef sa ponosom predstavlja i ovogodišnje vizuelno rešenje koje oslikava slogan 51. Bitefa. I ove godine Bitef je tradicionalno ukazao poverenje kreativnom timu agencije New moment New Ideas Company. Ovogodišnje rešenje delo je dizajnera i art direktora Milutina Markovića, New Moment Beograd. Kako navode iz agencije, vizuelni identitet festivala je svojevrsna ilustracija večnog „raskoraka“ sa kojim se na tom putu („Epic Trip“) suočavamo. Tako je najveće putovanje koje poznaje čovečanstvo – putovanje na Mesec, dobilo novu, izražajno slobodniju formu. Ovog puta, karakteristična stopa je izmeštena u blato. Iako na to čuveno pitanje „Kuda idemo?“ nema lakog odgovora, nagoveštaj nade ipak pronalazimo, u odrazu nebeskog plavetnila na površini vode.

Budite Bitef Early Bird rezervacijom i kupovinom ulaznica za predstavu Olimp. Ukoliko rezervišete i kupite ulaznice do 1. avgusta za predstavu Olimp postajete Bitef Early Bird i možete imati svoju ulaznicu za svetski spektakl sa popustom od 20% po ceni od 2.900 RSD. Cena ulaznica kupljenih od 1. avgusta do 1. septembra iznosiće 3.600 RSD, dok će se ulaznice nakon 1. septembra prodavati po ceni od 4.500 RSD. U prodaju će biti pušten ograničeni broj ulaznica za studente po ceni od 1.500 RSD (ove ulaznice će jedino moći da se kupe na blagajni Bitefa, uz prethodnu rezervaciju). Za rezervacije i sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-mail adrese blagajna@bitef.rs i telefona +381 69 899 24 00 (od 11h do 15h).

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe Institut Beograd i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Foto: Wonge Bergmann


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]