Dva Dositejeva pera Kreativnom centru

Dva Dositejeva pera Kreativnom centru

Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike dve knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su nagradu Dositejevo pero

Knjiga U POTRAZI ZA SUNCEM Ivane Lukić osvojila je drugu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Roman SVE ŠTO (NI)SAM ŽELELA Dragane Mladenović osvojio je treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 49 naslova iz produkcije za 2020. godinu.

U dečjem žiriju bilo je 220 učenika iz beogradskih osnovnih škola.

Ivana Lukić, psihološkinja i profesorka u jednoj beogradskoj gimnaziji, poznata je čitalačkoj publici po knjigama koje piše za veoma osetljivu ciljnu grupu koju čine tinejdžeri. U knjizi U potrazi za suncem dve najbolje drugarice kreću u neobičnu pustolovinu. One lutaju nepoznatim predelima, suočavaju se s preprekama i savladavaju ih svaka na svoj način, a sve to u potrazi za suncem, čiju simboliku nije potrebno posebno objašnjavati. Kratki isečci njihovih razgovora otkrivaju nam ono što autorka želi da poruči kao važno na tom putu potrage. Ovi svojevrsni znakovi pokraj puta pomažu junakinjama, a samim tim i čitaocima, da istraju u svojoj nameri i stignu na određeni cilj. Posebnu vrednost knjige čine predivne ilustracije Marice Kicušić. Pune kolorita i neobične simbolike, ove ilustracije na sebi dugo zadržavaju pogled čitaoca, koji tu može pronaći i prepoznati višeslojna značenja koja ova knjiga nosi.

Prvi roman naše poznate pesnikinje Dragane Mladenović Sve što ni(sam) želela, sa ilustracijama Dušana Pavlića, obraća se prvenstveno tinejdžerima, ali može biti interesantan i mlađoj deci, kao i odraslima. Tema romana veoma je aktuelna. Kompjuterski virus iznenada prelazi na ljude i u gradu je vanredna situacija. Dvanaestogodišnja Nina slučajno se našla odvojena od roditelja, u kući svoje bake, a da stvar bude još zanimljivija – tu je i sedmak Maks, njena tajna simpatija iz škole. Na taj način započinje prva knjiga budućeg serijala čiji su glavni junaci Nina i Maks. U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljen i drugi deo serijala – roman Sve što (ni)sam očekivala, a u pripremi je i treća knjiga.