DOK Cinema Masters: Druga strana svega

DOK Cinema Masters: Druga strana svega

14. i 21. jun, 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana 

Projekcija i razgovor o filmu „Druga strana svega”

Učestvuju: Mila Turajlić & Aleksandra Milovanović

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

DRUGA STRANA SVEGA

Dokumentarni film I 104 min. I 2017 I Srbija, Francuska

Režija, scenario i kamera: MILA TURAJLIĆ

Muzika: JONATHAN MORALI

Montaža: SYLVIE GADMER & ALEKSANDRA MILOVANOVIĆ

Izvršna produkcija: IVA PLEMIĆ DIVJAK

Produkcija:

MILA TURAJLIĆ za DRIBBLING PICTURES (RS)

CARINE CHICHKOWSKY za SURVIVANCE (FR)

Umetnička produkcija: HANKA KASTELICOVA za HBO Europe

U saradnji sa: ARTE WDR

Uz podršku:

FILMSKI CENTAR SRBIJE

AIDE AUX CINEMAS DU MONDE

EURIMAGES

DOHA FILM INSTITUTE

O FILMU

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu duže od 70 godina predstavljajala su barijeru koja je jednu porodicu odvajala od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka otkriva priču o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, nagrađen glavnom nagradom na IDFA, na jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnih filmova u svetu i nominovan za najbolji evropski dokumentarni film. Prikazan je na preko 150 filmskih festivala širom sveta i osvojio veliki broj međunarodnih priznanja.

BIOGRAFIJA AUTORKE

Mila Turajlić diplomirala je filmsku i TV produkciju na FDU u Beogradu, kao i političke nauke i međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije, a u Londonu je i magistrirala. Dokumentaristiku je specijalizirala u poznatoj školi La Femis Parizu, istovremeno radeći za svetske kuće BBC, Discovery i Arte. Radila je na filmovima „Apokaliptiko” Mela Gibsona, kao i „Braća Blum” Rajana Džonsona. Njen rediteljski prvenac „Cinema Komunisto” osvojio je više od 15 nagrada na svetskim festivalima. Ovo ostvarenje kroz istoriju filma govori o usponu i padu SFRJ, a sličnom temom bavi se i u najnovijem filmu „Dosije Labudović”, čija premijera se očekuje uskoro, a koji će predstaviti priču o nastanku Pokreta nesvrstanih kroz objektiv kamermana Filmskih novosti Stevana Labudovića.