Govori da bih te hteo

DOK CINEMA DOB: „GOVORI DA BIH TE VIDEO”

U četvrtak, 29. aprila 2021. godine, u 19 časova, u Domu omladine Beograda

Projekcija i razgovor o filmu „Govori da bih te video”

Učestvuju: Marija Stojnić, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja i Miloš Ivanović, producent. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

GOVORI DA BIH TE VIDEO

Dokumentarni film I 73’ I 2019 I Srbija, Hrvatska, Katar

Reditelj i scenarista: Marija Stojnić

Direktor fotografije: Dušan Grubin

Dizajner zvuka: Ivan Zelić

Montažeri: Kristina Poženel i Ivan Vasić

Producenti: Marija Stojnić i Miloš Ivanović

Ko-producenti: Vanja Jambrović i Tibor Keser

Produkcija: BILBOKE u koprodukciji sa SET SAIL FILMS & RESTART

Sinopsis

Film „Govori da bih te video” istražuje zvučni svet Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla film portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli. Zamišljen kao zvučni eksperiment i omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Reč reditelja

„Govori da bih te video” je sinestetično putovanje kroz zvučne pejzaže Radio Beograda i omaž radiofonskom stvaralaštvu i njegovim nevidljivim stvaraocima i slušaocima. Kroz ovaj audio-vizuelni eksperiment, želela sam da predstavim radio ne samo kao laboratoriju zvuka, već i kao živi izvor kreativne misli i čuvara intergeneracijskog sećanja, večitog lutalicu, koji skuplja fragmente našeg kolektivnog iskustva kroz vreme. Verujem da su ovakvi sadržaji potrebni i da čine da se osećamo manje usamljeno i bolje promišljamo i razumemo svet i sebe.

Marija Stojnić je diplomirala režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu i magistrirala na The New School, na Njujorškom univerzitetu, na odseku za Film i medije, fokusirajući se na dokumentarni film. Režira filmove koji brišu granice između dokumentarnog i fikcije. Učestvovala je u realizaciji brojnih filmskih i TV projekata u Srbiji i Americi, pre nego što je 2016. godine osnovala svoju producentsku kuću Bilboke u Beogradu. Debitovala je 2019. godine, dugomatražnim dokumentarnim filmom  „Govori da bih te video” na IDFA festivalu u Amstedamu, u takmičarskoj selekciji First Appearance. Severnoamerička premijera ovog filma održana je 2020. godine, u MoMA muzeju u Njujorku, u okviru programa Doc Fortnight. Stipendista je Njujorške fondacije za umetnost (NYFA) u kategoriji film-video za 2015. godinu i Instituta Sacatar u Brazilu za 2017. godinu. Od septembra 2019. godine, zajedno sa producentima Andrijanom Sofranić Šućur i Milošem Ivanovićem, deo je kolektiva producentske kuće Set Sail Films. Član je udruženja DokSrbija.