Dom kulture Studentski grad

DKSG: Najnovija produkcija filmova Akademskog kino kluba/Akademskog filmskog centra

U sredu, 28. aprila, u 20 časova, publika DKSG-a će imati prilike da pogleda program kratkometražnih filmova koji su u prethodne dve godine imali značajan festivalski život i bili prikazani na preko 120 svetskih filmskih festivala.

Najviše pažnje je privukao dokumentarni film „A sad se spušta veče”, autorke Maje Novaković koji prikazuje život dve bake na udaljenim brdima istočne Bosne, a koji je nagrađen brojnim priznanjima na različitim festivalima i našao se na širem spisku kratkih dokumentarnih filmova za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar. U programu je i novi dokumentarno-eksperimentalni film umetničkog dua Doplgenger „Snimak pejzaža bez predistorije”, koji prikazuje napušteno dečje lečilište na hrvatskoj obali, u mestu Krvavica. Animirani film „Florigami” autorke Ive Ćirić, urađen u koprodukciji sa producentskom kućom „Jadranska animacija”, takođe je imao zapažen festivalski život, dok je kratki „muzički” eksperiment Marije Kovačine „dogs, moon river and Baudelaire”, realizovan u sklopu radionice „Svi su nam gradovi jednaki”, bio prikazan na domaćim i regionalnim festivalima.

AKK/AFC je imao i priliku da sarađuje sa kanadskim autorom Alanom Braunom, koji je bio gost na rezidencijalnom programu festivala Alternative Film/Video u 2018. godini i koji je u toku svog gostovanja snimio i montirao eksperimentalni film „Dreamland”.

Florigami, Iva Ćirić, animirani film, 2019, 5:30

Snimak pejzaža bez predistorije, Doplgenger, doku-eksperimentalni, 2020, 14:22

dogs, moon river and Baudelaire, Marija Kovačina, eksperimentalni, 2018, 4:05

Dreamland, Alan Braun, eksperimentalni, 2018, 13:33

A sad se spušta veče, Maja Novaković, dokumentarni, 28:00