Dom kulture Studentski grad

DKSG: Festival Alternative film/video u znaku Nesvrstanih

Najstariji festival avangardnog filma u Srbiji i regionu Alternative film/video održava se od 8. do 11. decembra 2021. u Domu kulture „Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu

Tema ovogodišnjeg izdanja su Nesvrstani, a biće prikazano preko 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda…

O najboljim filmovima odlučivaće međunarodni žiri u sastavu:

Rim Šileh (Palestina/Belgija), Tomislav Šoban (Hrvatska) i Senka Domanović (Srbija).

Glavni kustosi programa, umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić), tražili su inspiraciju u Pokretu nesvrstanih i filmu „Trećeg sveta”, a takmičarski program su organizovali u tri celine, svaku sa idejom dekolonizacije u centru.

Festival se otvara u sredu, 8. decembra, od 19 časova, u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad” izložbom „Ovo nije rat: Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu”, kustoskinja Emilije Epštajn i Ane Knežević, nastale u saradnji DKSG i Muzeja afričke umetnosti.

Tradicionalni prateći program Jug-jugoistok selektora Grega de Kjura predstavlja nove filmske i video-radove nastale od juga do istoka Evrope.

Festival će pratiti i radionica „Idu dani: film, sećanje i rad algoritma”

Festival se zatvara u subotu, 11. decembra, od 20 časova, projekcijom nagrađenih filmova.

ALTERNATIVE FILM/VIDEO je međunarodni festival osnovan 1982. Kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike, cilj Festivala je da zabeleži i teorijski definiše pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podrži nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima. Ideja „Alternative” se odnosi na stvaralaštvo koje ne spada u lake kategorizacije i koje deluje suprotno dominantnim komercijalnim i estetskim trendovima. Festival pruža uvid u trenutno stanje novih filmskih i video tendencija u regionu i svetu. Osnivač i organizator festivala je Akademski kino klub u okviru Doma kulture „Studentski grad” u Beogradu.