Dijanina deca

Dijanina deca

Izložba „Dijanina deca“

Izložba „Dijanina deca“, koja je posvećena najvećoj akciji spasavanja dece u Drugom svetskom ratu, održava se u Velikoj galeriji Doma Vojske od 15. maja do 14. juna 2018. godine.

Dijana Budisavljević, Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, spasla je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih dečaka i devojčica iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. U sistemu logora Jasenovac ubijeno je oko 20.000 srpske, jevrejske i romske dece.

Na izložbi će biti prezentovane dokumentarne fotografije, transportne liste i delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Dijana vodila. Dokumenta su pronađena su u beogradskim, banjalučkim i zagrebačkim arhivima. Izložba donosi i priče o pojedinačnim sudbinama dece koja su ostala u životu zahvaljujući akciji Dijane Budisavljević i njenih saradnika. Koliko dece je
vraćeno porodici? Ko je naknadno otkrio svoj identitet? Koliko njih je ostalo da živi ne znajući da su kozaračka odnosno jasenovačka deca?

Izložba je deo projekta „Dijanina deca“ koji sadrži i dokumentarni film koji će uskoro biti emitovan na Prvom programu RTS-a.

Autor izložbe je Slađana Zarić, a autor arhitekture izložbe Ivan Mangov.
Izložba je realizovana u produkciji Ministarstva odbrane RS i Radio-televizije Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *