Digitalizacija srpskog turizma

Renata Pindžo

Digitalizovaćemo srpski turizam

Pomoćnica ministra trgovine turizma i telekomunikacija Renata Pindžo izjavila je da će proces digitalizacije turizma u narednom periodu biti ključni preduslov za postizanje konkurentnosti i opstanka na sve zahtevnijem međunarodnom turističkom tržištu.

„Razvoj novih tehnologija i digitalizacija menjaju i nastaviće da menjaju lice turizma u godinama koje su pred nama. To je dovelo do kreiranja brojnih izazova na koje će zemlje, destinacije, a posebno privredni subjekti morati znati odgovoriti ili će ih snažan talas digitalizacije zbrisati sa tržišta“, navela je ona na otvaranju međunarodnog naučnog skupa posvećenom turizmu u eri digitalne transformacije u Vrnjačkoj banji.

Istovremeno će se, kako je Pindžo dodala, kreirati prilike koje treba znati iskoristiti.

Ona je ocenila da je digitalizacija značajno uticala na način planiranja putovanja, promociju i istraživanja novih destinacija, ali i na sam doživljaj putovanja.

Istakla je da ekonomija deljenja i ekonomija iskustva snažno utiču na kreiranje novih poslovnih modela u turizmu.

Dodala je da će integracija mobilnih tehnologija u hotelske poslovne procese, mogućnost uvida u poslovanje i prilagođavanje novonastalim uslovima u realnom vremenu, kao i digitalna interakcija s gostima biti ključne za postizanje konkurentnosti i opstanka na sve zahtevnijem međunarodnom turističkom tržištu.

Pomoćnica ministra je naglasila da je Srbija prepoznala značaj ovog fenomena i svrstala ga u svoje razvojne prioritete kao ključne osnove za budući ekonomski i društveni razvoj.

„Na krilima ovog talasa, nalazi se i šansa za digitalizaciju srpskog turizma koju treba iskoristiti i koja u novim uslovima treba da doprinese da Srbija bude konkurentna, inovativna, ali i dovoljno zanimljiva, atraktivna i autentična destinacija spremna da dočeka nove generacije digitalizovanih turista“, zaključila je Pindžo.

Osnovni cilj naučnog skupa, koji organizuje Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, je da se kroz razmenu ideja i iskustava učesnika iz zemlje i inostranstva dođe do zaključaka u pogledu budućeg razvoja srpskog turizma.

Akcenat je na uticaju modernih tehnologija na turizam i mogućnosti njegovog razvoja u Srbiji i drugim zemljama u eri digitalne transformacije s obzirom na činjenicu da će Svetski dan turizma 2018. godine biti obeležen pod nazivom „Turizam i digitalna transformacija“.

Izvor: mtt.gov.rs
Foto: mtt.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *