Deca iz regiona i dijaspore snimila pesmu i spot „Negujmo srpski jezik”

Negujmo srpski jezik

Deca iz regiona i dijaspore snimila pesmu i spot „Negujmo srpski jezik”

Dečji kulturni centar Beograd i ove godine nastavlja saradnju sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije, učešćem u realizaciji projekta „Deca – Srbiji”, koji je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

U novoj pesmi na ovom projektu – „Negujmo srpski jezik”, učestvuju deca srpskog porekla iz Danske, Francuske, Italije, Slovenije i Republike Srpske.

Aleksandra Stanković, nastavnik muzičke kulture i koautor projekta, kaže: „Projekat ‘Deca – Srbiji’ obuhvata srpsku decu iz regiona i dijaspore, udruženu u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije. U vreme pandemije Kovid 19, kada su zatvorene škole u Evropi i regionu, pedesetoro dece sa nastavnicima Srpskih dopunskih škola Danske, Francuske, Italije, Slovenije i Republike Srpske, na onlajn probama, pripremali su pesmu ‘Negujmo srpski jezik’. Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz dragoceno učenje jezika. Nakon pesme ‘Strujno kolo’, upriličene na Nacionalni dan nauke i rođendan Nikole Tesle, u kojoj su učestvovala deca Srbije sa srpskom decom iz Amerike i Kanade, ‘Negujmo srpski jezik’ je druga numera u projektu ‘Deca Srbiji’, koji će nastaviti sa realizacijom svojih ciljeva i u 2021. godini”.

Ova numera biće sastavni deo ovogodišnjeg Svesrpskog dečjeg Sabora, na kome Dečji kulturni centar Beograd okuplja mališane srpskog porekla iz čitavog sveta, prilagođavajući se novonastalim okolnostima.

U pesmi i video spotu učestvovala su:
– deca iz Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji (Blaženka Trivunčić – koordinator, nastavnici: Marija Praizović, Tamara Nacik, Jelena Jovanović, Slađana Marković, Dragica Doderović, Veće nastavnika iz Slovenije i Nevena Stupar)
– deca iz Srpske dopunske škole u Danskoj (učiteljica Ksenija Maričić)
– deca iz Republike Srpske (JU OŠ „Sveti Sava” Banja Luka i JU OŠ „Aleksa Šantić”, nastavnici: Jelena Stanišić i Slavko Nikolić)

Autori projekta: Aleksandra Stanković i Leontina Pat

Izbor: dijaspora.gov.rsОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.