Ona koja raspušta vojskeBeogradska premijera predstave „Ona koja raspušta vojske”

Predstava „Ona koja raspušta vojske”, urađena po tekstu i u režiji Slobodana Skerlića, ispirisana motivima Aristofanove komedije „Lisistrata”, u izvođenju Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, u ponedeljak, 20. februara, na Sceni „Raša Plaović”, u 20.30 časova, imaće beogradsku premijeru.

„U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate – seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija. Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive”, rekao je o predstavi reditelj Boban Skerlić.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

U predstavi igraju: Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Foto: Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici