Balkan: Most FestivalBalkan: Most Festival

PUTOVANJE BALKANOM OD ISTRE DO CRNOG MORA – FESTIVAL MOST

Šta kažete na putovanje Balkanom od Istre do Crnog mora? Od Hrvatske do južnog kraja Balkanskog poluostrva? BALKAN: MOST Festival pruža isto iskustvo putovanja u srcu Vespréma, ovogodišnje evropske prestonice kulture – kroz muziku, umetnost i gastronomiju, u obliku atmosfere Sarajeva, kotorskih ili mostarskih uličica, mirisa ćevapa, najuzbudljivijih muzičara savremene balkanske kulture i energije pravog balkanskog tuluma.

Muzika Balkana puna je nepoznatog blaga i energije koja će zagarantovano prodrmati ulice Vespréma: kroz svet muzike, iskren, pun duha, iznenađujuće lep, ukorenjen u tradiciji.

BALKAN: MOST Festival poziva da kroz tri dana prodrmate noge u igri i plesu: više od trideset izvođača i bendova, etno i jazz koncertne zvezde izvode world music. Tu su i sočni gastronomski programi da začine ukuse, melodije Balkana, ali i profesionalni programi koji će privući stotine muzičkih profesionalaca iz cele Evrope.

Sve je to BALKAN: MOST Festival, završna proslava leta VEB2023.

Zašto MOST?

BALKAN: MOST nije samo festival radosti i oslobođenja. To je poslednji i najvažniji događaj četvorogodišnjeg evropskog projekta „MOST Music”. „MOST Music” je most prema muzici Balkana. Misija projekta je da world music Balkana približi publici zapadne Evrope (uključujući žanrove kao što su elektro-folk, etno-jazz i mračni folk rock). Koordinator i organizator projekta je Hangvető (Društvo za širenje muzike „Hangvető”) iz Mađarske.

Projekat MOST uključuje više od trideset bendova, osamdeset menadžera i šezdeset festivala, klubova i domova kulture. Niz obuka, stažiranja i umrežavanja vodi do velikog završnog događaja u septembru. U sklopu stručnog programa održaće se konferencija posvećena muzičkoj industriji, uz networking programe, sajam ploča otvoren za javnost, slušaonice i izložbu.

Datum: 7-9.09.2023.

Mesto: Vesprém, Mađarska