Arsenal fest 13

Arsenal fest 13 trijumfalno zatvorili Gibonni, Kolja, Parov Stelar…

Trinaesto izdanje Arsenal festa u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu poslednje, četvrte večeri su blistavim nastupima zatvorili Gibonni, Parov Stelar, Kolja i Grobovlasnici, DJ Pendulum set… Oduševljena publika je ponovo ispunila prostor i tako učinila završnicu festivala nezaboravnom. 

Da će baš tako biti, osetilo se još u sumrak kada su na Main Stage-u zasvirali Kolja i Grobovlasnici. Uobičajeno, već na prvi ton Koljine gitare publika je reagovala euforično. Festivalski program Pejaković, Voja Aralica, Ivan Aleksijević Pančevac i ostali vrsni muzičari ispunili su, uz nekoliko novih pesama, dobro znanim adutima kao što su „Meksikanac”, „Da li venem ili zrim”, „Užički heroin”, „Može malo sutra”…

Frenetičnim aplauzom i ovacijama dočekan je i drugi nastup Gibonnija na Arsenalu. Jedan od najcenjenijih muzičara na ovim prostorima nije ostao ravnodušan – iz srca je progovorio da mu je Arsenal omiljeni festival u regionu. Uz uobičajenu produkciju i zvuk na svetskom nivou niz hitova koji su se pevali iz sveg glasa bio je nepregledan – „Činim pravu stvar”, „Dvije duše”, „Ne odustajem”, „Mirakul”, „Libar”… Zaslužen prostor dobile su i numere sa aktuelnog EP-a „U po ure” – Lažu fotografije”, „Ko si, da si”… „Zlatne godine” behu pečat na zvanični deo, a „Oprosti” i „Tempera” na bisu ukrasiše jedan od najspektakularnijih nastupa u istoriji ovog festivala. 

Glasne žice su zatim „prepustile glavnu ulogu” nogama, kukovima, jer je Parov Stelar, sa svojom paletom muzičara i zvukova koje oni donose, napravio sjajnu žurku. Rasplesana publika se potpuno prepustila kombinaciji ritmova koji su udarali „u stomak”, moćne duvačke sekcije, sjajnih i muških i ženskih vokala… Euphorics & Edge MC te Pendulum DJ set do duboko u noć su održavali atmosferu baš onakvom kakva priliči završnici festivala.

Oni kojima je miliji Garden Stage završne večeri su uživali uz KBO!, Sharks, Snakes & Planes, Irish Stew, Zoster, Atheist Rap… Đuskalo se i na Explosive DJ stage-u do sitnih sati, kad je spuštena zavesa na Arsenal fest 13. Lestvica je ove godine ponovo podignuta uz nezaboravne nastupe rok velikana The Cult, Parnog valjka i Igora Drvenkara, Dubioza kolektiva, benda Clutch, Beogradskog sindikata… Jednoglasna ocena i publike i izvođača je da je Arsenal fest 13 i više nego opravdao očekivanja i doneo toliko toga za dugo pamćenje i prepričavanje.