ARLEMM ove godine u digitalnom formatu

ARLEMM

ARLEMM ove godine u digitalnom formatu

Manifestacija ARLEMM je ove godine održana po 11. put, ali prvi put u digitalnom formatu. Organizatori navode da je ovakvo odvijanje manifestacije ispalo veoma uspešno, te da su ponosni što je njihova manifestacija izvedena kao prvi onlajn festival klasične muzike u Srbiji.

ARLEMM je poznat kao kulturno-edukativna manifestacija koja okuplja najemintentije umetnike, profesore i predavače iz različitih umetničkih polja – klasična muzika, duhovna, tradicionalna, džez, sa idejom da se prvenstveno deci i mladima, a onda i svima ostalima, približe prave kulturne vrednosti.

Osnov ove manifestacije je letnja muzička škola, kojom ARLEMM gradi podsticajno okruženje za razvoj muzičkog stvaralaštva, pruža mogućnosti deci i mladima za dalja usavršavanja, ali i pronalazi nove mlade talenate. Letnja muzička škola podrazumeva časove klavira, violine, violončela, viole, gitare, flaute, kontrabasa, solo pevanja i duhovnog pojanja. Značajno je istaći da deca imaju priliku da uče u posebnom ambijentu uz topliji i humaniji pristup umetnosti, kako je to rekao jedan od profesora na ARLEMM-u.

Kroz razvijanje muzičkih sposobnosti kod dece i mladih širom Srbije, ARLEMM se trudi da svima pruži šansu da se umetnički izraze i prikažu svoj talenat široj javnosti – svi učesnici letnje škole imaju mogućnost da nastupe na nekom od koncerata nakon dve nedelje posvećenog rada. Ni profestor nisu pošteđeni nastupa – koncert profesora značajan je kako za njih tako i za učenike. Slušajući i gledajući svoje profesore, stvara se prisnija veza između polaznika i predavača, a publika i posetioci imaju mogućnost da u svom gradu slušaju izvođenja pravih majstora.

Ne treba izostaviti ni studio pevanja Divne Ljubojević, koji svake godine nailazi na sve veće interesovanje i broj polaznika, kao i poseban program prilagođen najmlađim polaznicima (deci od 5, 6 i 7 godina).

Festival, međutim, nije samo muzika i scena, tu su i izložbe na otvorenom, umetnički performansi, instalacije, radionice i brojni drugi inspirativni sadržaji (slikarska radionica, gradnja instrumenata, ples, kako pobediti tremu, dizajn, ekološke radionice, land art radionice…)

Na kraju, spomenućemo samo neke od značajnih umetnika koji su prethodnih godina doprineli uspehu Arlemma – Jovan Kolundžija, Slobodan Trkulja, Stefan Milenković, Robi Lakatoš, Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Divna Ljubojević, Lena Kovačević i mnogi drugi, te slobodno možemo reći da je ARLEMM već prepoznat kao kulturni svetionik Zapadne Srbije, a sa više od 95 održanih edukativnih radionica, 125 koncerata i 3700 individualnih časova nastave, ARLEMM zauzima i vodeće mesto u kulturno-umetničkim događajima Srbije.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.