Moja Srbija

Apis i Aleksandar

„Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije”

Petak, 26. novembar, u 18.30 časova, Galerija73, Požeška 83a, Banovo brdo

TRIBINA „BEOGRAD ZA POČETNIKE”

Gost: Nenad Novak Stefanović, pisac

Domaćica i moderatorka: Smiljana Popov, novinarka

Kako je izgledala krvava noć koja je promenila istoriju Srbije, maja 1903. godine, iz ugla njenih protagonista, krvnika i žrtvi?

Kako i gde se kuvala strašna zavera protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović? Šta joj je prethodilo? Zašto je kralj Milan obaveštajcu Apisu dolazio na slavu?

Kako je Dragutin Dimitrijević Apis dobro poznavao Dragu Mašin i njenu braću? Kako je Apis bio u blizini Aleksandra Obrenovića mnogo puta?

Poslednjeg petka u novembru nova tribina „Beograd za početnike” u „Galeriji 73” vodi na svojevrsnu vremeplovnu turu „APIS I ALEKSANDAR: O NOĆI KOJA JE PROMENILA ISTORIJU SRBIJE”.

Gost Smiljane Popov, novinarke i autorke naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike” je pisac Nenad Novak Stefanović, autor knjige „Apis i Aleksandar”.

Nenad Novak Stefanović biće stručni vodič kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903, a sa novim saznanjima i istraživanjima razbiće ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana.

Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, Nenad Novak Stefanović otkriće publici koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

Pored Apisa i Aleksandra, dvojice protagonista prelomnog događaja srpske istorije, biće osvrta i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima.