Alternative film festival

Festival novog filma i videa od 13. do 17. decembra u DKSG

Pod sloganom „Alternativni film kao subverzivna umetnost“, Festival novog filma i videa Alternative Film/Video biće održan od 13. do 17. decembra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Osnovan kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma, festival je danas internacionalnog karaktera, sa težištem na regionalnom povezivanju autora koji istražuju i inoviraju filmski jezik. Ove godine Alternative Film/Video slavi 35 godina postojanja.

Tema ovogodišnjeg izdanja – Alternativni film kao subverzivna umetnost – prilika je da se sagledaju i revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom i sadržajem rušili ustalјene filmske, društvene i političke kodove, a koje su autori stvarali uglavnom u kino klubovima ili samostalno, van ograničavajuće i kontrolisane profesionalne produkcije.

Prvog dana festivala, u sredu 13. decembra, od 17 časova u Maloj sali biće prikazana retrospektiva „Subverzija u YU filmu“ za koju je filmove izabrao Slobodan Šijan, dok će u 19:15 u Maloj galeriji biti otvorena izložba video-instalacija „S druge strane“ autorke Anice Vučetić. U Velikoj galeriji od 19:45 biće otvorena izložba „Subverziji ne treba verovati“, čiji su autori Miriam de Rose i Greg de Kjur (Miriam de Rosa, Greg de Cuir Jr). Nakon toga, od 20:15 u Velikoj sali sledi zvanično otvaranje festivala, kada će biti prikazan najnoviji kratki eksperimentalni film Milča Mančevskog The End of Time, snimlјen na Kubi.

Pored takmičarskog, Alternative će publici ponuditi i bogat prateći program. Retrospektiva Subverzija u YU filmu ukazaće na korene radikalne formalne subverzije filmskih kodova začete pokretom Antifilm i filmovima Pansinija, Gotovca i drugih, ali i na početke subverzije političkog sistema u filmovima Makavejeva i Žilnika, kasnije nazvanim Crni talas.

U okviru festivala biće prikazane i retrospektive subverzivnih filmova Bojana Jovanovića, Miloja Radakovića i Miroslava Bate Petrovića, a Okrugli sto i Istraživački forum će biti mesta gde će se teorijski i istorijski istražiti subverzija u umetnosti filma. Publika će imati priliku da vidi klasična remek-dela srpskog subverzivnog igranog filma: Rani radovi Želimira Žilnika, W.R. misterije organizma Dušana Makavejeva i Plastični Isus Lazara Stojanovića, dok će Retrospektiva video-radova Sonje Savić, ostvarena u saradnji sa Galerijom Nadežda Petrović iz Čačka, biti inicijacija za dodelu nagrade sa imenom ove rano preminule glumice.

Faund-futidž (found footage) radionicu pravljenja filmova od materijala pronađenih na internetu vodiće NEOZOON kolektiv, ženski umetnički duo osnovan 2009. godine u Berlinu i Parizu. Polaznici će, istražujući internet, stvarati svoje faund-futidž video radove uzimajući u obzir sociološke pojave i paradokse kulturnih normi.

Članovi žirija ovogodišnjih Alternativa su Lordan Zafranović, Hito Štejerl (Hito Steyerl) i Miloš Miša Radivojević. Žiri će odabrati najviše deset filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala. Autori čiji filmovi budu na Listi biće gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra (AFC), u okviru koga će moći da realizuju svoj novi film.

Lordan Zafranović će prikazati svoje amaterske filmove, dok će Miloš Radivojević predstaviti svoj Film bez reči, u kome Dragan Nikolić u 26 scena, kroz performans, gotovo monodramski vodi gledaoce kroz svoj život bez ijedne izgovorene reči – potpuna subverzija igrane strukture filma.

Specijalna gošća festivala biće čuvena nemačka umetnica Hito Štejerl (Hito Steyerl), koja će predstaviti svoje filmove ali i video-rad „How Not to be Seen. A Fucking Didactic Educational .MOV File“ (Kako ne biti viđen – j….. didaktički edukativni film), kojim je predstavila Nemačku na Bijenalu u Veneciji i kojim sugeriše kako i zašto postati nevidlјiv u svetu digitalnih slika visoke rezolucije.

Festival Alternative Film/Video predstavlјa najnovije filmove kojima autori istražuju granice filmskog jezika i vizuelne ekspresije, predstavlјajući svoje lične, intimne svetove koje je moguće stvoriti samo inovativnim mogućnostima novih digitalnih medija.

Ulaz slobodan.

Pokrovitelj festivala: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Festival pomogli: Goethe-Institut, Beograd; Austrijski kulturni forum; Transimage platforma; Galerija Nadežda Petrović, Čačak; Hrvatski filmski savez; Dunav film; Muzej savremene umetnosti Vojvodine; Jugoslovenska kinoteka; Slovenski Filmski center; Fakultet za medije i komunikacije, Beograd; Studentski centar Beograd