Moja Srbija

Plan B

5. Festival subverzivnog filma PLAN B #2

U okviru drugog termina festivala Plan B, u subotu 26. septembra od 20 časova biće prikazani filmovi Rajka Petrovića, Sare Stojković i Davida Solomona.

Peti PLAN B posvećen je prvoj generaciji filmmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, publika će biti u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova.

Projekcije se održavaju na terasi Doma omladine Beograda (u slučaju lošeg vremena u Tribinskoj sali), a ulaz je slobodan.

„OTKUCAJI”
Između haiku poezije i nemih Kiarostamijevih dokumentarističkih eseja, otkrivamo novu dimenziju vremena i prostora, transcendirajući pojavnost, bivajući s one strane prikazanih fenomena. Neki kadrovi iz „Otkucaja” se urezuju u pamćenje dublje od najdubljih arhetipova.
režija: RAJKO PETROVIĆ
14’

„U MEĐUVREMENU”
Zaglavljeni negde uzmeđu dve stanice u prostoru i vremenu.
Gde smo sada? Kuda idemo? Pridružite se putnicima na putovanju po začaranom krugu Srbije, u razotkrivanju tajni iz prošlosti, problema sadašnjosti i neizvesnosti sutrašnjice.
režija: SARA STOJKOVIĆ
20’

„JEVREJSKO NASELJE”
Dva naroda koji žive na istom prostoru u sadašnjosti nekada su delili zloglasne gasne komore nacističkih logora. Oba su preživela ovu klanicu naroda. Jevreji i Romi danas dele najstarije Jevrejsko groblje na ovim prostorima koje se nalazi u Nišu. Jedni su živi, drugi su već veoma dugo mrtvi, dovoljno dugo da izbegnu sva zla prošlog veka. Sadašnji površinski žitelji ovog groblja, Romi, zovu ga „Jevrejsko naselje”. Za njih i njihovu tradiciju linija između sveta živih i mrtvih je veoma tanka, kao što je to bila i za drevne kabaliste, koji su svoje mistične formule ostavili utisnute u nadgrobne ploče koje prekrivaju čitavo naselje, pojavljujući se u prolazima između kuća, u dnevnim sobama, štalama, služeći kao stepenice ili sto. Jedan od Roma veruje da su svi Jevreji na svetu poreklom baš iz ovog naselja. Ovaj film vodi nas preko tanke linije koja razdvaja ova dva naroda, pokazujući nam širu perspektivu, u kojoj su granice između svih naroda takođe veoma tanke.
režija: DAVID SOLOMON
22’

Festival subverzivnog filma „PLAN B” nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu.