49 BITEF 15 – USPOMENI JOVANA ĆIRILOVA

BITEF 15 Uspomeni Jovana Ćirilova
49. bitefovske plave zvezde

49 BITEF 15 – USPOMENI JOVANA ĆIRILOVA

17 – 24. septembar 2015

Ovaj uvod, koji posle niza godina prvi put sam potpisujem, napisan je sa uverenjem da pozorište nije sazdano od tako trošne građe kako nam se obično čini.
Uvodni tekst Jovana Ćirilova posvećen Miri Trailović, Katalog 23. Bitefa, 1989.

49. Beogradski međunarodni pozorišni festival Bitef će se održati u periodu od 17 – 26. septembra 2015. godine. Ovogodišnji Bitef, vodeća društvena manifestacija u Srbiji, ima poseban značaj za celokupnu pozorišnu, kulturnu i društvenu zajednicu. Ove godine prvi put nakon 49. godina, Bitef će se održati bez njegovog duhovnog vođe i središta festivala, Jovana Ćirilova čije je ime, pored Mire Trailović, neraskidivo vezano za ovaj festival.

17. septembar 2015. godine u 20 časova, biće podignute zavese u Narodnom pozorištu u Beogradu, a 49. Bitef otvoren izvođenjem predstave po Diteru Rotu „Murmel, Murmel“, u režiji Herberta Friča u produkciji Folksbine am Roza-Luksemburg Plac, Berlin Nemačka.

Bitef koji je pred nama je u celosti posvećen uspomeni na Jovana Ćirilova, koja je, neizbežno, i uspomena na sam Bitef – onakav kakav je oduvek bio i kakav, uprkos dnevno-političkom šićarenju, mora da o(p)stane. Opstanak Bitefa je šansa za pobedu kosmopolitskog duha nad palanačkim, pobedu slobode izbora nad prinudom svake vrste, pobedu građanskog otpora nad malograđanskom apatijom, pobedu kolektivne kreacije nad kolektivnom destrukcijom. To je Mirin, Jovanov i naš Bitef, čije nas dugo i slavno postojanje sve obavezuje.

Predstave koje su u selekciji ovogodišnjeg festivala su tu zato što su, svaka na svoj način, uzbudljive, neposlušne, inspirativne, jeretične, inovativne i hrabre. Kao i Bitef. Očekuje nas 10 predstava, kao i uvek brižljivo biranih svetskih i regionalnih pozorišnih ostvarenja.

Nove pozorišne tendencije ovogodišnjeg Bitefa posvećene su savremenim izvođačkim praksama u veoma prostranom i donekle arbitrarnom polju savremenog političkog teatra. Podnaslov ove podselekcije inspirisan je predstavom Diskretni šarm marksizma Bojana Đorđeva koja je, pak, nadahnuta kultnim filmom Luisa Bunjuela „Diskretni šarm buržoazije”. Jedna od tema Bunjuelovog filma kao i predstave Đorđeva je neutoljena glad čovečanstva – čak i u prisustvu hrane. Postavljajući pitanje: „Šta nas hrani?” indirektno postavljamo i pitanje: „Čega smo gladni?”. U vremenima u kojima, kako kaže Breht prvo dolazi ždranje, pa tek onda moral, u kojima bankari postaju proroci, a pobuna, samo roba, ova pitanja je, pogotovo u pozorištu, važno postavljati. Da li je istinska pobuna moguća u državnim teatarskim institucijama ili ona zahteva vaninsitucionalnu poziciju? Iz perspektive neoliberalnog kapitalizma, šta je uopšte pobuna?

Tu pitanja ne prestaju, već se ređaju i šire i kroz prateći program Bitefa koji je ove godine obogaćen i čine ga Bitef polifonija, Bitef na filmu, Bitef zona i After Ten žurke.

Fotografija Jovana Ćirilova, grafičko rešenje plakata 49. Bitefa. Crno-beli portret, naoko običan. Jovan, savršeni gledalac mnogih predstava, nalakćen gleda nekud u daljinu, preko nas. Iza nas. Ili iznad? Kada malo bolje pogledate, u očima mu vidite dve bitefovske plave zvezde. I to je to. To je sve.

Dobrodošli na BITEF!
www.bitef.rs

PRODAJA ULAZNICA ZA 49BITEF15
Na blagajni Pozorišta na Terazijama (Terazije 29).
Radno vreme blagajne:
Od 01. do 16. septembra: 10:00 – 19:00
Od 17. do 24. septembra: 10:00 – 17:00 i sat vremena pred početak svake predstave na mestu održavanja.

Cene ulaznica: 1.000 – 2.000 RSD
Cena karte za organizovani prevoz za Novi Sad za predstavu „Zbogom“: 100 RSD

Informacije:
blagajna@bitef.rs
+381 11 32 49 442
+381 69 899 24 00

BITEF 15 programОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.