Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

DOK cinema masters: Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

Subota, 2. septembar, 20 časova, Dom omladine Beograda, Velika sala

Projekcija i razgovor o filmu „SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI”

Gost: Goran Radovanović, reditelj i scenarista

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI

Dokumentarni film I 74 min. I 2019 I Srbija

Scenario: GORAN RADOVANOVIĆ, BORIS TRBIĆ

Režija: GORAN RADOVANOVIĆ

Kamera: DRAGAN ĐORĐEVIĆ, ALEKSANDAR ANGELOVSKI, MIROSLAV JAKOVLJEVIĆ

Muzika: OGNJEN MILOŠEVIĆ

Montaža: MAJA KOKIĆ

Produkcija: NAMA FILM (RS), OKTOBAR FILM (RS)

O FILMU

Film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, usredsređujući se na političku i društvenu klimu u kojoj je pod patronatam Saveza komunista Jugoslavije, s javnih govornica, osuđivan upravo film „WR: Misterije organizma”. To je ujedno i poslednji film u kojem se pojavljuju Makavejevljeva zvezda Milena Dravić, ali i sam Makavejev. U filmu „igraju” i svedoče Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, ali i Petar Volk, Andrej Popović i Branislav Dimitrijević i drugi.

Film je premijerno prikazan na FEST-u 2019. godine. Dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji).

https://youtu.be/TjPdomZOzoY

https://youtu.be/DhpUktHpks4

GORAN RADOVANOVIĆ je scenarista i reditelj filmova „Columba Urbica” (IDFA 1995), „Kasting” (IDFA 2003), „Pileći izbori” (IDFA 2005) i „Sa Fidelom do kraja” (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike. Veliku pažnju je privukao igranim filmom „Hitna pomoć” (2009), kao i filmom „Enkalava”, koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Njegov film „Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali” (2019), dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Diplomirao je istoriju umetnosti, završivši deo studija u Minhenu. Kao predavač boravio je i radio u više zemalja. Potpisuje ukupno 15 filmskih ostvarenja, igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, ostvarujući se kao scenarista, reditelj i producent.