200 godina od Vukovog Riječnika

Vukov RiječnikObeležen jubilej 200 godina od Vukovog Riječnika

VEČE BEOGRADA U BEČU

Turistička organizacija Beograda je u Muzeju literature u centru Beča predstavila je kulturnu baštinu i turističke atrakcije Beograda na promotivnom događaju kom su prisustvovali zvaničnici Grada Beča, Nebojša Rodić, ambasador RS u Austriji, čuveni bečki arhitekta Boris Podreka i Milutin Folić, gradski urbanista.

Promocija u Austriji je osmišljena da se oslanja na jubilej 200 godina od prvog izdanja Srpskoj Riječnika u Beču, i tim povodom je izvedena monodrama „Moj otac Vuk Karadžić“ na nemačkom jeziku koja je izazvala izuzetno pozitivne reakcije prisutnih. Monodramu je izvela glumica Vjera Mujović pripovedavši emotivnu biografsku priču o životu porodice Vuka Stefanovića Karadžića, a koja se inače izvodi svake druge nedelje u Muzeju Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu.

Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda predstavio je turističku ponudu našeg glavnog grada, sa akcentom na kulturno istorijske spone između Beograda i Beča i austrijsko nasleđe u Beogradu. Posle obraćanja Milutina Folića, gradskog urbaniste, bečki arhitekta Boris Podreka je prezentovao projekte koji će se u našoj prestonici realizovati po idejama njegovog bečkog arhitektonskog biroa. Na osnovu autentičnih dokumenata i fotografija, predstavljena je uloga Beča u procesu srpske evropeizacije, zatim barokni spomenici u Beogradu iz 18. veka, kao i početak dunavske putničke plovidbe do današnjih međunarodnih turističkih krstarenja na liniji Beč – Beograd. Emitovan je promo film o istorijskim i kulturnim sponama Beča i Beograda kao i novi promo film Turističke organizacije Beograda.

Događaj je bio obogaćen muzičkim programom u izvođenju prof Aleksandra Šarovića koji je na saksofonu izveo muzičke minijature sa temom Beograda. Posetioci su tokom zakuske imali prilike da vide radove modne dizajnerke Marije Ivanković Beogradskog dizajn distrikta kroz reviju ručno rađenih šalova, zatim svilene marame sa motivima ćirilice studija Maruška, a poklon suvenire je obezbedio Rakija Bar- čokolade sa omotom mape Beograda i srpsku rakiju u autentičnim čokanjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *